Рискови групи при инфекция с човешки папилома вирус

Наблюдават два възрастови пика на заразяване с инфекцията
30 яну 2017 20:45, Eкип на Puls.bg
3
Рискови групи при инфекция с човешки папилома вирус
Източник: Reuters, архив

Човешкият папилома вирус, означаващ се съкратено HPV (human papillomavirus), засяга основно кожата и лигавиците. Изолирани са голям брой щамове на вируса, от които около 50 проявяват предимно афинитет към гениталната лигавица. Високорискови за рак на шийката на матката са типовете HPV16 и HPV18.

Още в средата на ХХ век е установена връзка при жени с рак на цервикса (шийка на матката) и носителство на HPV. Щамовете с установена най-висока онкогенност са и с най-висока разпространеност. На първо място по честота е HPV16, а след него се нарежда HPV18. Отношение към появата на генитални брадавици имат щамовете HPV6 и HPV18.

Райони с висока честота на инфекцията са страните от Африка и Латинска Америка, докато за Европа и Средна Азия разпространението е значително по-слабо изразено.

Редица изследвания показват, че се наблюдават два възрастови пика на заразяване с инфекцията. Първият пик е при млади жени до 25-годишна възраст, а вторият – при жени след 45 години.

Характерно за инфекцията е, че често тя персистира известно време, след което организмът се самоочиства напълно, без да се води до развитието на патологични промени в засегнатата тъкан. Освен това срещата с вируса не води до изграждане на имунитет.

Повече за инфекцията с човешки папилома вирус, както и за профилактиката ѝ, четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Кошмар .
1
1
 
8
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Има страни в които ваксината се забрани но тук :"През тази година се очаква на българския пазар и деветвалентната ваксина. "