Алкохол и антибиотик - опасно ли е?

Кога твърдите напитки вредят на лечението
3 фев 2017 17:53, Eкип на Puls.bg
4
 Алкохол и антибиотик - опасно ли е?
Reuters
Мит или реалност е твърдението, че смесването на алкохол и антибиотик е изключително вредно? Отговорът е: по малко и от двете.
 
Един от първите масово произвеждани антибиотици в историята е пеницилинът. Той навлиза на световния пазар след края на Втората Световна война и най-голямото му приложение е било в лечението на полово предавани болести като сифилиса. С цел ограничаване половите контакти на пациентите – алкохолът бил забраняван докато трае антибиотичния курс. От тези времена насам, обезсърчаването на алкохолен прием по време на антибиотично лечение е силно застъпено в практиката и то не без медицинско основание. Защо?
 
Строго е забранено да се употребява алкохол само при прием на специални антибиотици, като метронидазола, използван при тазови инфекции и бактериални вагинози, тинидазола – при амебни инфекции и триметоприма – при инфекции на средното ухо и пикочния мехур. 
 
Някои по-тежки антибиотици, широкоспектърни и в големи дози, сами по себе си натоварват чeрния дроб. Приемът дори на минимални количества алкохол (~170 милилитра са достатъчни) може да доведе до тежки последици: от зачервяване и обилно потене, разстроен стомах, рязко спадане на кръвното налягане, световъртеж и главоболие, гадене и повръщане, ускорен сърдечен ритъм, възпаление на черния дроб (хепатит) до алкохолно натравяне, делириум и кома. Антибиотикът възпрепятства нормалния метаболизъм на алкохола, което води до натрупване на токсина ацеталдехид - виновника за тези състояния.
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
170 милилитра алкохол се равняван на половин литър 40 градуса ракия мастика или друг твърд алкохол при което антибиотика не действа.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хе, 170 милилитра са равни на 0,170 литра; При средно количество кръв 5 (пет) литра в организма на човек, колко процента (1/100) прави това "минимално" количество? Не промила (1/1000). Хайде, авторите ПЪРВО да посмятат малко, пък после да пишат.