Диспареуния - болки по време на секс

Какви са причините при мъже и жени
3 фев 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
29
Диспареуния - болки по време на секс
Източник: Reuters, архив

Болките по време на секс могат да се дължат на редица подлежащи състояния, различни при двата пола. В британско изследване от 2016 г, публикувано в Journal of Obstetrics and Gynaecology, една на всеки 10 жени изпитват силна болка и дискомфорт по време на интимен контакт, но не търсят медицинска помощ, приемайки това за нормално или понеже се срамуват. 

Подобна статискика за другия пол все още не е известна, но при всички хора това състояние се нарича диспареуния – болезнен полов контакт.
 
Какви са най-честите причини при жените? На първо място стоят инфекциите. С най-голяма честота те засягат срамните устни, вагината и пикочните пътища. Редовни виновници са гъбичните инфекции, хламидиите и влагалищната трихомонада – болката при тях е умерена. По-силни болки могат да причинят възпаленията на маточната шийка, фалопиевиете тръби и яйчниците.
 
След тях водещи са раковите заболявания на репродуктивния тракт и тъканните увреждания в следствие на травми на таза, претърпяни хирургични интервенции или раждане.
 
Анатомичните вариации са строго индивидуални – останки от химена, пролапс на матката или влагалището – всички те водят до силен дискомфорт и могат дори да доведат до избягване на полова активност.
 
Хормоналната активност е друг водещ проблем. Състояния като ендометриоза и аденомиоза засягат вътрешната обвивка на матката и изискват лекарска намеса. Недостигът на женски полов хормон – естроген, от друга страна, може да доведе до недостатъчно овлажняване на вагината и да предизвика силно триене на тъканите при пенетрация – освен болка, това може да доведе и до тъканни разкъсвания, които повишават риска от развитието на полово предавани болести. 
 
При мъжете болка най-често се изпитва в тестисите или главичката на пениса, предимно след еякулация. Инфекции на простатата, пикочния мехур и...
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: болкасексдиспареуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
до Някои по долу преди 7 години
Лейката е спарен бакшиш , а Надка е в централата на някоя фирма за бакшиши
7
2
 
6
 
! Отговори
До куха лейка преди 7 години
Интересно ми е какво работеш:)Свързано ли е с ника ти:)
6
2
 
6
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Лека Наде аз имам поне още два часа работа :-( .... поне вашата да е лека.
5
3
 
5
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Прости ми Наде явно съм стар и невиждам добре. Сънищата ми са винаги розови при мисълта за Вас. Лека нощ и от мен. Наде.
4
1
 
6
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До баю. Имах една девойка която и супер мокра изпитваше болки в някой пози ... просто е по " плитка" идва и в повече.... не е въпрос само да я възбудиш.
3
8
 
14
 
! Отговори
баю преди 7 години
Ако при полов акт жената или мъжа изпитват болка то това означава че няма достатъчно смазка и трябва да се прибегне до смазочни материали. Ако само жената изпитва болка а смазката е достатъчна то тогава тя има здравословен проблем. Понеже члена ми е доста дебел има жени които изпитваха болка въпреки че нямаха здравословен проблем и смазката им беше достатъчна. В такива случай действах по бавно докато се отпусне и тогава болката й спираше и изпитваше огромна наслада тъй като я изпълвах без луфт.
2
4
 
9
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
А Наде и ти си тук... започна да ми липсваш :( извинявай и ти ама твоята епилираш ли я? Аз го бръсна не смея да го епилирам....
1
4
 
4
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
До 3. Пич моля за извинение, не исках да коментирам но ме изкефи.... Много си прав.