Влияе ли зимата на килограмите?

Кои са заблудите за качване на тегло през сезона
3 фев 2017 14:05, Eкип на Puls.bg
1
Влияе ли зимата на килограмите?
Източник: Reuters, архив

Свалянето на излишни килограми е трудна задача, но през зимата често изглежда дори невъзможна. На какво се дължи тази тенденция? Предлагаме няколко факти и митове, свързани със загубата на тегло, подкрепени от науката…

Факт: Желанието за консумация на повече храна наистина е по-голямо
 
Според данни от проучване на британски изследователи има естествена тенденция за преяждане през зимата. Тъй като поднорменото тегло е било много по-голям проблем за предците ни, отколкото днес за хората в развитие страни, организмът ни естествено се стреми да съхранява храна в сезоните, когато тя е оскъдна. 
 
Факт: Зимата е време за пиене
 
Според данни на проучване, проведено от BACtrack breathalyzer, зимата е сезон за пиене. Участие взимат близо 300 хил. души, които биват наблюдавани в продължение на 13 месеца. Установява се, че средната концентрация на алкохол в кръвта е по-висока в периода между първи декември и тридесет и първи март, в сравнение с всеки друг период на годината. 
 
Факт: Пиенето води до глад
 
Заедно с пиенето, идва и консумацията на храна. Това се установява и от данните на няколко проучвания. 
 
Изследователите от Университета на Ливърпул във Великобритания наблюдават 60 жени, които консумират алкохолна напитка или плацебо. След това им е казано да консумират колкото бисквити искат. Оказва се, че тези, които в действителност пият алкохол, изяждат по-голямо количество бисквити. 
 
Мит: Натрупването на килограми през зимата е значително
 
Може да си мислим, че сме качили пет – шест килограма през зимата, а в действителност той да е само един. Въпреки това, този един килограм се натрупва, ако тенденцията се повтаря всяка година, без да се вземат мерки.
 
Повече информация може да намерите в рубриката "Красота и здраве" на puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари