За поведението и нуждите на бебето

Какво да очакваме след 14-тия ден на новороденото
3 фев 2017 19:21, Eкип на Puls.bg
0
За поведението и нуждите на бебето
Източник: Reuters, архив

През втората седмица бебето започва да свиква с новата домашна обстановка, то все повече опознава заобикалящия го свят и неговите дразнители. 

Какво виждат децата на тази възраст?
 
Зрението в този период все още е неясно. Бебетата се раждат с физиологично късогледство и могат да виждат най-ясно предмети на 20-25 см разстояние. Това означава, че те най-дсобре виждат лицето на човека, който ги държи на ръце.
 
Не се притеснявайте, ако в този период детето не успява да осъществи контакт очи в очи. Новородените се заглеждат повече във веждите, челото и движещите се устни. С течение на времето те търсят все по-често контакта очи в очи с майка си. Проучванията покават, че на тази възраст децата се заглеждат повече в лицата на хората, а не толкова в ярките и цветни предмети.
 
Необходимо е да осигурите на бебето достатъчно време, за да наблюдава лицето ви. Докато го храните или кърмите премествайте бавно главата си и гледайте дали детето ви проследява с поглед. Това е важно за укрепване на околоочните мускули и развитие на зрението.
 
Дори в тази ранна възраст децата могат да разпознават лица и жестове, като плезене с език, надигане на веждите. Понякога те дори се опитват да ги имитират. Тези упражнения също са полезни за емоционалното развитие и заздравяване на връзката между родителите и новороденото.
 
Не трябва да се притеснявате, ако в този период детето изглежда кривогледо. Нормално е погледът му да се кръстосва – това се дължи на незрелите околоочни мускули.
 
Продължението на статията може да намерите на страницата на puls.bg

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Състояния на лицето, които подсказват за проблем
Състояния на лицето, които подсказват за проблем

Състояния на лицето, които подсказват за проблем

Признаци на дефицит на витамин B12
Признаци на дефицит на витамин B12

Признаци на дефицит на витамин B12