За здрав стомах и свежа кръв – праз

Как празът помага на тялото
7 фев 2017 20:38, Eкип на Puls.bg
2
За здрав стомах и свежа кръв – праз
Източник: Reuters, архив

Праза, зеленчук от семейството на луковите растения, е братовчед на салатния лук и чесъна. В сравнение с тях, той има по-мек и по-сладък вкус, но това далеч не са единствените му плюсове. 

Повечето лукови растения съдържат високи концентрации на флавоноида квертицин, но в праза, той е слабо застъпен. Това се компенсира силно от изобилието на друг флавоноид – кемпферол. 
 
Кемпферола се поема като гликозид и се абсорбира в тънките черва. От там той се метаболизира както в различни части на тялото, така и от чревната микрофлора, на която влияе силно благоприятно. В тъканите на тялото има ясно изразени противоракови свойства: потиска нерегламентиран клетъчен растеж, ограничава ангиогенезата, участва в индуцирането на апоптоза на увредени клетки и потиска способността им за метастаза.
 
Съединението е добре познато и с антибактериалната си сила – някои от глюгозидите му имат доказана и добре изучена способност да потискат колонии от вида Helicobacter pylori – стомашна бактерия, често водеща до гастрит, язви и стомашен рак.
 
В праза е налично и огромно разнообразие от полифеноли. Общото им съдържание в 100 грама пресен прас е около 33 милиграма. Полифенолите имат ясно изразени антиоксидантни свойства, акцентиращи предимно върху защитата на кръвоносните съдове и кръвните клетки от оксидативен стрес.
 
Най-изобилния полифенол намиращ се в този зеленчук е галовата киселина. Тя е добре позната със свойството си активно да потиска образуването на амилоидни фибри. Амилоидите представляват...
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да праза е полезен но не този от мутренските магазини пълен с нитрати а онзи от домашната градина който аз си садя торен с оборска тор! Не подмамвайте хората да купуват тази химия щото вместо да им е в полза ще ги трови! Не случайно хиляди хора са болни от рак. Ами ще са болни като ядът химия. Покажете ми един продукт в който да няма химия щом и хляба го правят с Е-та представете си колко народ ще умрът в близките 10 години!