Как се противодейста на излишната сол

Могат ли да се понижат вредите от солта в храната?
8 фев 2017 19:03, Eкип на Puls.bg
0
Как се противодейста на излишната сол
Източник: Reuters, архив

Над две трети от населението на Европа приема свръхдози сол ежедневно, сочат статистики на European Food Safety Authority (EFSA). 

Препоръчителните дневни дози не бива да надхвърлят 2,4 грама натрий, което е равностойно на 1 чаена лъжица сол. При хипертония – високо кръвно налягане, както и при други заболявания, дневната доза е още по-ограничена - около 1,5 г натрий. 
 
Не всеки е способен да съблюдава тези препоръки и да следи за количеството сол, което се приема ежедневно. При желание да се понижат вредни за здравето ефекти от свръхприема на сол се съветва промяна в хранителните навици и разреждане на кръвния натрий.
 
Натрия и калия работят заедно в тялото за постигане на оптимален воден баланс. Препоръчително е ежедневно с храната да се приемат 4,7 г калий, но огромна част от европейците не приемат дори половината от този важен елемент. Увеличения прием на сол, в комбинация с липсата на достатъчно калий нарушава водния баланс в организма и води до покачване на кръвното налягане. Един печен картоф предлага около 600 милиграма калий, а един банан – около 420. Сушените плодове, доматите, бобовите растения и рибата също са отлични източници на калий. Приема на една от тези храни с всяко ядене зареждат метаболизма с важния елемент и помагат за понижаване нивата на натрий в кръвта.
 
При излишък от приета сол, тялото се опитва да я разреди, като задържа максимално количество вода – това често води до...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари