Как смехът ни лекува?

Какви са ефектите на смеха върху тялото?
9 фев 2017 22:09, Eкип на Puls.bg
0
Как смехът ни лекува?
Източник: Reuters, архив

Физическото усилие от здрав, несдържан и шумен смях в добра компания изтощава толкова силно организма, че той започва да произвежда ендорфини в отговор на напрежението. Тялото не разбира, че организмът не е заплашен, но естествената му реакция е да отдели тези молекули, които понижават чувствителността към болка и ни карат да се чувстваме във върхова форма. 

Защо се случва това?
 
Когато хората се смеят, те издишат въздух многократно, без осезаемо вдишване. Мускулното натоварване, комбинирано с резкия спад на поет кислород отключват инстинктивния, неволеви механизъм за освобождаване на ендорфини. Те обаче се отделят в още по-голямо количество, когато организма е в приятна компания.
 
Учените не могат да определят защо именно в компанията на други хора се отделят повече ендорфини. Те предполагат, че една от причините е еволюционното развитие на човека като социално животно – споделянето на приятна дейност сближава индивидите в по-сплотена група. По-сплотената група има по-високи шансове да оцелее.
 
Вероятността даден човек да се засмее нараства 30 пъти, ако той не е сам, а в компания. Според изследвания, гледането на комедийно предаване, само за 15 минути и в присъствието на приятели, може да повиши толерантността към болка с 10%.
 
Притъпяването на болка е само един от ефектите на ендорфините. Отделени в кръвта, те водят до...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари