Инсулинозависимите в риск, остават без лекарства

Реекспорта на лекарства поставя пациентите в риск за живота
Обновена: 10 фев 2017 10:39 | 10 фев 2017 10:33, Боряна Павлова
1
Инсулинозависимите в риск, остават без лекарства
Снимка: архив Reuters

През изминалите две години пациентите, които ползват инсулин, бяха в непрекъснат риск да останат без лечение. Причината - реекспорт на тези лекарствени средства.

Инсулинозависими са започнали да събират подписи в Петиция за спиране на повторния износ на жизненоважните медикаменти. Те искат българското правителство да гарантира, че животът им няма да зависи от морала на местната аптека или склад за лекарства.
 
"Проблемът с паралелния износ или реекспорта поставя много пациентски групи в риск за живота и здравето. Не са само диабетиците и хората с ревматоидни заболявания. Оказва се вече, че и много хора с редки заболявания стават жертва на този бизнес. Проблемът е в това, че този бизнес е легален, тоест противопоставя се правото на бизнеса да печели и правото на пациента да бъде жив", обясни Марияна Александрова от Сдружение "Диабет и предиабет" за Bulgaria ON AIR.

Тя признава правото на бизнеса, но призова да се гарантира минималното количество медикаменти за 73 хил. диабетици, за 4500 болни с ревматоидни заболявания, биологичните средства и няколкостотин души с редки заболявания.

Пациентите са в риск, защото не могат да получат жизненоважни лекарства, подчерта тя.

Организаторката на Петицията за временна забрана на реекспорта на жизненоважни медикаменти от България Наталия Иванова разказа за предаването "България сутрин", че детето й от 4-годишно е с диабет. В момента е на 8. До момента не е имало проблем с лекарствата му, но вече и неговият инсулин започва да изчезва от пазара.

"Недопустимо е да се получава такова нещо", посочи тя и добави, че е ядосана от факта, че държавата позволява това да се случва. Според нея това е дискриминация на болните, геноцид.

"Това носи и големи загуби, защото всяка хоспитализация струва много повече. Една единствена, отколкото едномесечното лечение с инсулин. Абсолютно грешно е да се мисли, че смяната от един инсулин на друг, ще реши проблема. Не го решава, защото днес се изнася от една фирма, утре от другата. Пациентът не може да се мести от инсулин на инсулин", добави проф. Мая Константинова, председател на Националното сдружение по детска ендокринология.

"Проблемът е много сериозен и държавата може да се намеси", подчерта прод. Константинова.

Още по темата

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за болните и най-вече невинните дечица Къде бяхте досега Величаехте Бойко а сега събирате подписи

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)

6 начина да облекчите главоболието
6 начина да облекчите главоболието

6 начина да облекчите главоболието