Антибиотиците в мрежата – нищо ново, само забравеното старо

В животновъдството също се ползват антибиотици, води до резистентност
Обновена: 15 фев 2017 08:48 | 15 фев 2017 08:42, Боряна Павлова
2
Антибиотиците в мрежата – нищо ново, само забравеното старо
Снимка: архив Reuters

Факт е, че през последните 20 години няма нов клас антибиотици на пазара, а има стари модифицирани. Това, което се продава днес е добре забравеното старо. Това каза в студиото на "България сутрин" д-р Георги Миндов от Дружество на софийските общопрактикуващи лекари.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира темата кога лечението с антибиотици става вредно за организма и отговори, че преценката за изписване на антибиотик е строго индивидуална за всеки пациент.

По повод обвиненията, че общопрактикуващите лекари изписват най-много антибиотични лекарства д-р Миндов посочи, че това съсловие работи най-много - общопрактикуващите доктори имат 35 млн. прегледи за миналата година, визира той.

Той допълни, че освен в хуманитарната, изключително голямо използване на антибиотици има и във ветеринарната медицина и всичко това води до резистентност и нечувствителност от този вид лекарства.

Запитан трябва ли всеки пациент сам да контролира количеството хапчета, които приема, докато започне да се чувства по-добре, д-р Миндов категорично каза, че недостатъчният курс на прием на антибиотици води до повтаряне на симптомите.

"Сутринта може да се чувстваме добре, да свалим температурата, но вечерта целият процес пак да ни повтори", обясни той.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За жалост цял нов клас е трудно да се изобрети. За щастие, гуугълнете teixobactin.
1
0
 
18
 
! Отговори
Циганин преди 4 години
аНТИБИОТици се пият миниму 5 дена-нормалното е 7 дена !