Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве

Българинът най-често умира от сърдечно-съдови забовлявания
17 фев 2017 21:37,
102
Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве
Снимка: flickr

Българите консумират прекалено много сол, захар и мазнини. Всеки трети пуши, всеки четвърти пие, а 70% от хората не се движат достатъчно. Тези четири рискови поведенчески фактора са причина за преждевременната смъртност и развитието на редица заболявания.

Според данни от изследване, представено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов, се запазва високото ниво на смъртност и намаляването на раждаемостта в България, която е по-ниска от средната за ЕС.

Детската смъртност през 2015 г. е най-ниската в цялата история на статистиката в България, но тя пак е два пъти по-висока в сравнение с тази в Европа.

И въпреки че смъртността от сърдечно-съдови забовлявания намалява, най-много българи умират именно от болестите на органите на кръвообращението /65,4%/ и злокачествените новообразувания /16,4%/.

Средната продължителност на живота се увеличава, но е по-ниска от тази в ЕС. Българите живеят средно до 74 г., а в Европа - до 80 г.

Според зам.-министър Каменов и доц. Христо Хинков – директор на Националния център по опазване на общественото здраве, основен проблем за влошеното здраве е тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Според данните всеки трети българин пуши и е започнал на възраст между 16 и 20 години. По думите на експертите това е подценяван и неглижиран проблем, който обаче крие големи рискове за здравето.

"Ставаме свидетили на практики, които привличат хората да пушат. В ресторантите местата за пушачи са най-хубавите, най-светлите. През лятото това са градините, но през зимата те се заграждат. Така човек като влезе, трябва да мине през това пространство и да отиде на по-тъмното място, където не се пуши", даде пример доц. Христо Хинков.

Проблемът с алкохола също не е маловажен – всеки четвърти нашенец употребява редовно алкохол.

Повечето деца на възраст между 10 и 19 години са опитвали алкохол, като средната възраст, на която започват да пият, е 13 години.

Резултатите от изследването показват, че около 66% от българите употребяват алкохол, като мъжете си пийват значително повече от жените. Според данните 13,6% от мъжете и 3,4% от жените попадат във високорисковата група, която консумира повече от 350 мл алкохол на седмица. От проучването става ясно и че по селата се злоупотребява повече с чашката, отколкото в градовете.

Но освен че българинът пуши и пие, излиза и че рядко спортува. Над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Липсва и здравно-образователна информация за ползите от движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като сте толкова умни къде са ви парите?Американска народна поговорка!"Махленска "мъдрост".Сигурно Лао Дзъ е бил поне милиардер? Или Ротшилд е Айнщайн?
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами не се преглъща лесно ежедневното унижение, да живееш в някакъв лагер под постоянна заплаха за оцеляването ти. Хората търсят забрава.........
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година като се прибера за отпуска в *** ям като невиждал - кебапчета, кюфтета, всякаква скара и изпивам минимум по 2 литра бира на ден. След 2 седмици обаче става чудо - отслабвам с 10-15 кг и то доста видимо, колегите дори се подиграват че си ходя в бегето да си правя евтина липосукция. Не знам как става, дали от жегата и потенето, дали от органичните зеленчуци и плодове, но е факт че българската манджа и чашка имат обратен ефект
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75Глупости, време има за всичко, стига да имаш желание.Това търсят кухоглавите силиконови куррви с 2 грама мозък в главата, колкото да пазят равновесие. Истинската жена търси истински мъж - тя ще го познае. Дори и да няма много пари, по-късно с нейна помощ и подкрепа ще направи. Мъжът става още по-мъж до жена. До силионова *** ще стане и остане само ***...
69
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията е описан типичният български шкембак. Кара евтин немски автомобил, носи анцуг, взима ниска заплата, живее в панелка или ЕПК, знае всички военни тайни на САЩ и Русия и ги обсъжда със себеподобните си. Жена му прилича на дойна крава от северозападно село и е накичена от главата до петите със златни накити, изпъкващи върху ангуга й Адибас от Илиенци. Успелите с високи заплати за него за крадци или американски шпиони, той е недооценен и би живял много по-добре в друга държава.
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не пуша. Пушех, но на 27 го хвърлих и не съжалявам. Спортувам, но след 18:00 часа задължително пия питие или две, а с вечерята - 2 чаши червено вино. Гледам да не прекалявам изобщо - в крайна сметка хубавият алкохол не става да се наливаш с него. Пийвам водка, хубав сингъл малт...ама имам един приятел, къде брат му вари едни ракии - ум да ти зайде:)Е, в крайна сметка удоволствията не са чак толкова мнгоо, така че като си угаждаш ще живееш и по-дълго:):) Какво друго остава:):)
67
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Профилът на типичния "столичанин" от краен евтин кварал- осигуряват го на минимална заплата, но взима 1000лв.- голяма гордост, че укрива данъци. Прибира се вкъщи- сяда вмирисан пред телевизора с ракия и салата и някоя мазна манджа. Номер едно моралист- депутатите лоши, но той е по-добър, въпреки че всеки ден граби на дребно държавата. Профилът на един нормален човек- плаща си данъците, усмихнат е, ведър е, има адекватна ценностна система, спортува, не търси вината за живота си в другите.
66
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами жените търсят такиваважното е да има паризатова всеки гледа да печели пари,няма време за добра физическа и интелектуална форма
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето български мъже имат шкембета и приличат на тюлени. Никой не спортува.
64
2
 
11
 
! Отговори
Господ ще го накаже преди 7 години
Борисов и секта ГЕРБ напълниха моргите и гробищата с българи.
63
0
 
10
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
девиза на българското правителство е да пазим ценостите на европейският съюз-----а българският народ да умира бавно
62
3
 
15
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
преди демокрацията се пиеше по-вече и се пушеше по-вече---народа имаше пари най важното че имаше качечтвен котрол на всички продукти диабет нямаше сега всеки трети има диабет.лично аз го казвам че управата на бг е виновна.няма работа---стрест лошо качество на продуктите --без контрол.коупция---без съд високо равнище на живот ---без паричие.правителство нямам доверие---- продажници пенсиониране----- няма. пенсия-- много стаж .дали ще живееш до песиониране как ще живееш нормален живот --умирай
61
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българина е сам в борбата с живота!Него никой не го подкрепя!Всички около него гледат да го прецакат!Защото българите не са народ,а население!Целият му живот преминава в стрес!Българската държава е само опаковка,реално никаква я няма!
60
0
 
36
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Всичко идва от притеснение!Продължавайте да тормозите хората,пък после чакайте да живеят дълго!
59
0
 
16
 
! Отговори
Болен преди 7 години
Причината за влошеното ни здраве е ГЕРБ.ГЕРБ е болест. Означава: Гастро Езофагеална Рефлуксна Болест и е следствие от гастрит.
58
1
 
14
 
! Отговори
браво преди 7 години
До Анонимен 5,браво,много точно си го казал,АЛЧНОСТТА основния проблем на българина и от нея ще си умре,може ли да си толкова алчен и ненаситен,на оня свят ли ще носят всичките си имоти и пари,за какво е това трупане и ламтене
57
13
 
1
 
! Отговори
Здравословен преди 7 години
При Бойко Борисов беше различно!
56
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 71Ами разликата е, че в България демокрацията я разбрахме като анархия и всеки прави каквото си поиска без закони и правила. Докато на запад пак си имат демокрация но имат и закони и хората ги спазват. Това е истината. Не ви е виновна демокрацията, че ви тресе яко балканския манталитет (говоря като цяло).
55
13
 
26
 
! Отговори
zi преди 7 години
До Анонимен"Чашката, цигарата и манджата. .. бре, бре, бре... а не стреса, беднотиятя, безпрективността. Ти да видиш..."не приятелю , пушат-пият-и-се-тъпчат бедните и глупавите (може да е комбинация от двете но не е задължително) . никой не те спира и забранява да се образоваш и да си търсиш свястна работа , нали ?! ама вечно да мрънкаме , че някой ни пречи сме царе :)))
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нашенеца, все му криво нещо. И в Германия, и в Швеция пият като за световно, но държавите са им много уредени и подредени.