Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве

Българинът най-често умира от сърдечно-съдови забовлявания
17 фев 2017 21:37,
102
Чашката, цигарата, манджата – причините за влошеното ни здраве
Снимка: flickr

Българите консумират прекалено много сол, захар и мазнини. Всеки трети пуши, всеки четвърти пие, а 70% от хората не се движат достатъчно. Тези четири рискови поведенчески фактора са причина за преждевременната смъртност и развитието на редица заболявания.

Според данни от изследване, представено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов, се запазва високото ниво на смъртност и намаляването на раждаемостта в България, която е по-ниска от средната за ЕС.

Детската смъртност през 2015 г. е най-ниската в цялата история на статистиката в България, но тя пак е два пъти по-висока в сравнение с тази в Европа.

И въпреки че смъртността от сърдечно-съдови забовлявания намалява, най-много българи умират именно от болестите на органите на кръвообращението /65,4%/ и злокачествените новообразувания /16,4%/.

Средната продължителност на живота се увеличава, но е по-ниска от тази в ЕС. Българите живеят средно до 74 г., а в Европа - до 80 г.

Според зам.-министър Каменов и доц. Христо Хинков – директор на Националния център по опазване на общественото здраве, основен проблем за влошеното здраве е тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

Според данните всеки трети българин пуши и е започнал на възраст между 16 и 20 години. По думите на експертите това е подценяван и неглижиран проблем, който обаче крие големи рискове за здравето.

"Ставаме свидетили на практики, които привличат хората да пушат. В ресторантите местата за пушачи са най-хубавите, най-светлите. През лятото това са градините, но през зимата те се заграждат. Така човек като влезе, трябва да мине през това пространство и да отиде на по-тъмното място, където не се пуши", даде пример доц. Христо Хинков.

Проблемът с алкохола също не е маловажен – всеки четвърти нашенец употребява редовно алкохол.

Повечето деца на възраст между 10 и 19 години са опитвали алкохол, като средната възраст, на която започват да пият, е 13 години.

Резултатите от изследването показват, че около 66% от българите употребяват алкохол, като мъжете си пийват значително повече от жените. Според данните 13,6% от мъжете и 3,4% от жените попадат във високорисковата група, която консумира повече от 350 мл алкохол на седмица. От проучването става ясно и че по селата се злоупотребява повече с чашката, отколкото в градовете.

Но освен че българинът пуши и пие, излиза и че рядко спортува. Над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Липсва и здравно-образователна информация за ползите от движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои хора са си убити по природа!,Пукницата не прощава,все я пият и не свършва!Бая хора са резултат на нея!
12
9
 
22
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Невероятно............. скоро ще напишете, че хората гризат радиоактивни отпадъци. Такива умници като Плювналиев, които не дадоха на хората законно право да работят убиват хората.Хората ги убива немотията, страха от утрешния ден, несигурността и стреса!Вие г-н Плевналиев направихте всичко да е така.Вие убивахте хора.
11
0
 
1
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
До Анонимен 12Току-що във втория 4:1 !!
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гриш загуби 4:6 от Гофен.
9
1
 
40
 
! Отговори
Нас преди 7 години
А на кое място са стреса мръсния въздух отровите наречени Е та в храната и т н !?!?!? Или това не ви изнася !?
8
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безпаричието и скапаната ни държава, това са най-честите причини за смърт.
7
2
 
52
 
! Отговори
БАЙ Ристу преди 7 години
Причините за влошеното ни здраве са безработицата,лошите условия на труд,стрес,ниските доходи вървящи с ядене и пиене на ментета и най вече пълната липса на здравеопазване в тази територия!
6
4
 
45
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
"Стресът и напрежението причиняват сърдечно-съдови заболявания и повече пречат на здравето, отколкото това, което ядем и пием, коментира кардиологът д-р Сотир Марчев."-от една статия в Днес от 30 декември м.г.Дядо ми пушеше цигари без филтър и пиеше по чаша ракия и вино всяка вечер,но никога не е гледал стрелките на часовника и не е имал малко умен началник над главата си!
5
23
 
7
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Видяхте ли ония дебелаци от Елин Пелин дето се пенявиха заради семейство бежанци - типични *** *** които не знаят какво е здравословен живот.
4
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами ако не ядем, не пием и не пушим, какво ... Ще ни вдигнат тройно всички данъци. Нали с нещо трябва да преживяват нашите депутати и министри ... Затова по-добре както е казал народа: "Яж, пий и си носи новите дрехи". Не се оставяйте да ви морят със здравеопазване.
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българинът взима два литра певеце бира и кило извара, вместо една качествена бира и 250 грама качестевно сирене.Важното е да е много.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ядат, но както трябва.Цигарите са скъпи, пиенето също.Резултатът е ясен.
1
7
 
34
 
! Отговори
българин -оцеленец преди 7 години
Пия,пуша ,шмъркам и ям сланина ,не съм ходил на доктор и нямам намерение да ходя,не пцувам ,не гледам телевизия и съм спокоен ,не ме интересуват политици и лаици ,на никой лошо не правя и т.н