Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките

От МЗ ще работят и за намаляване на солта в храните
17 фев 2017 17:30,
50
Количка, фантичка... ама по-скъпа с нова такса "Захар" в напитките
Снимка: flickr

Започват разговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в храните. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов по време на представянето на визията на Министреството на здравеопазването за общественото здраве.

Предвижда се и изготвянето на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар, като и проектозакон за поетапното елиминиране на транс мазнините в преработените храни.

Изследване показва, че среднодневната консумация на сол, мазнини и захар на българите е над препоръчителните нива. Висок е и процентът на лицата с наднормено тегло.

Предложенията за намаляването на солта и захарта приличат на предложения от предишното ръководство на МЗ закон, известен като "Данък вредни храни".

"Данък вредни храни" беше твърде общ, неприложим и без предварително широко обсъждане", констатира зам.-министър Каменов и допълни, че в някои страни от ЕС се прилагат данъци за напитките, подсладени със захар, и тази практика може да се приложи и в България.

Друг приоритет на МЗ ще бъде засилването на мерките за ограничаване на тютюнопушенето, което според зам.-министъра е много подценяван проблем. Според данни от изследването всеки трети българин пуши, като е започнал на 16-20-годишна възраст.

От министерството предвиждат да се организират и кампании с неправителствени организации срещу тютюнопушенето, както и ограничаването на рекламите и продажбите на цигари на младежи.

Като основен проблем в здравеопазването д-р Каменов очерта човешкият ресурс. Той даде пример с това, че през последните години щатната численост на персонала в РЗИ е намалена от 3005 щатни длъжности до 2500. Изключително ниски са и заплатите в сектора - 25% от състава на РЗИ са на минимална заплата, а средната възраст на работещите е около 54 години, аргументира се зам.-министърът.

Д-р Каменов съобщи също, че до средата на годината са осигурени всички ваксини и не се очаква да има проблеми в страната. Обществените поръчки за втората половина от година се провеждат в момента.

Зам.-министърът коментира и имунизациите и здравословното състояние на хората в бежанските центрове. Д-р Каменов посочи, че на бежанците за извършени над 36 хил. изследвания, а имунизираните деца са 265.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
26
 
! Отговори
питам преди 7 години
А данъчни облекчения за здравословен начин на живот няма ли, щом за "вредните" храни ще има данъци?
19
0
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
То и среднодевната,и средномесечната консумация на месо,хляб и въобще храни, са под препоръчителните нива на голяма част от гражданите,ама тия не мислят за това!!!Нещастници!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко захар може да има в една фанта и колко захар може да има в един компот истината е че скоро и данък въздух ще сложат.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха ... вместо захар - глюкозо(-фруктозен) или царивичен сироп ... от трън та на глог! За нищо не става това МЗ.
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново.Кражби кражби и грабежи .Ето това наричат икономика бившите и бъдещите депутати.Неуките пълнят хазната /джобовете си основно с кражби и налози. Умните които в момента липсват създават работни места .
15
8
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 11"Всички тези напитки произведени в БГ са без захар, а с глюкозо-фруктозен сироп."Човече, ти колко си имал по химия? Аз си признавам, че шестици рядко са ми писали, но поне до петици съм го докарвал.Че захарта която си купуваш на кристали или пудра в магазина от какво се състои според тебе?Кристалчета глюкоза и фруктоза. А глюкозо-фруктозен сироп как мислиш че се получава? Ми разтвори захар във вода и ще разбереш.
14
3
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 7 години
Всички коли (бензин и дизел) и печки течно или твърдо гориво отделят въглероден оксид в много малки количества (освен ако не се затвориш в гаража и искаш да се самоубиеш). Проблемът при дизела е, че отделя много финни прахови частици и големи количества азотен оксид, който е основен причинител на смога в градовете, а въглеродният диоксид е вреден за озоновия слой и спомага за парниковия ефект.
13
2
 
6
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
Това в лъжичката на снимката по-скоро на хероин ми прилича...
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да са по-скъпи като в в напитките отдавна не се слага захар. Ако се слагаше нямаше да има тези проблеми.Баба ми е пила компоти и напитки само със захар и доживя 100 г. Напротив слагат се свръх канцерогенните и евтини подсладители.А в продуктите на Кока-Кола се слага не само фруктозно-глюкозният сироп, който е световно доказан, че е вреден, а бонус и аспартам. Аз изпия ли една чаша безалкохолно с аспартам и на следващият ден трябва да идва бърза помощ заради ненормално високо кръвно
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека уважаваните журналисти да погледнат етикета на Кока-кола, Фанта и Спрайт. Всички тези напитки произведени в БГ са без захар, а с глюкозо-фруктозен сироп. Причината е, че въпросният сироп е по-евтин. С други думи може да сезирате МЗ, че си правят криви сметки и нищо няма да получат, като акциз
10
1
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 10Няма как засега, въглеродният окис е вреден но въглеродния двуокис още не се смята за вреден. Ако имаше как да докажат, че не можем качествено да преработваме въздуха и отделяме известно количество въглероден окис (като при дизеловите коли), тогава като нищо ще ни го наложат! Ама няма как да го докажат и сигурно сега много ги е яд че няма как да го измислят... засега.
9
1
 
20
 
! Отговори
маке преди 7 години
усещате ли как лека полека се налага акциз на всичко тия милярди заеми некой требе да ги плаща акцизец ке ви турат щото дишате и отделяте въглероден двуокиса що не сложат същите такси на вредните храни дет заливат суперите
8
1
 
11
 
! Отговори
э23 преди 7 години
Въпросът не е дали сладкото е вредно, а откъде накъде някакъкв си временен зам. министър *** ще ми го ограничава. Това си е живо потъпкване на свободите ни! Абе не се гледа този, че е за 2-3 месеца, ами промени ще искал в закона.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отивайте в хотели на ол инклузив и пийте на корем.
6
0
 
21
 
! Отговори
Рино преди 7 години
А безалкохолните въобще съдържат ли захар?
5
0
 
11
 
! Отговори
алхимик преди 7 години
Като ви засели Боко достатъчно камилари, ще пиете камилско мляко.Скоро...
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вдигнете им данъците, нека хлопнат кепенците и фалират. То тъй или иначе населението намалява, кой ще им пие скъпите фанти като им турите данъци унищожете бизнеса тотално.
3
8
 
8
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Газираните напитки са вредни на толкова нива, че просто няма смисъл от коментар. Колата без захар пак е карбонизирана, което се отразява зле на организма при чест прием. Захарта в количествата, която консумираме в днешно време е тих убиец и често се свързва с причиняването на ракови заболявания.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Количка - малка кола?Фантичка - недоразвита фанатичка??Посредствени творчески възможности, в комбинация с желание за оригиналност, създават нелепи заглавия като това.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е че захарта е вредна, но не повече от нейните заместители като аспартама например. Който е и канцерогенен и забранен в САЩ. Защо тогава тези напитки няма да се облагат с данък?