Себореен дерматит - с какво се характеризира

Заболяването е сезонно, като през есенно-зимните месеци се обостря
17 фев 2017 19:30, Eкип на Puls.bg
1
Себореен дерматит - с какво се характеризира
Източник: Reuters, архив

Себорейният дерматит е сравнително често срещано заболяване, което се характеризира с хроничен ход на протичане. Отчитат се периоди на изостряне на симптомите – рецидиви, с последващи ремисии (отшумяване на оплакванията) за различен период от време. Статистиката показва, че по-често от заболяването се засяга мъжкият пол.

Като фактори, имащи отношение за отключване на заболяването, се посочват болестни промени в имунната реактивност на организма, наличие на стрес, употребата на някои медикаменти (литиеви соли, халоперидол, метилдопа), хранителният режим и други.
 
Себорейният дерматит се характеризира с изразена сезонност – основно есенно-зимните месеци се наблюдават епизоди на изостряне на симптоматиката.
 
Отношение към появата на дерматита има гъбичният причинител от род Malassezia. Метаболизмът на тези гъбички е пряко свързан с повишената мастна секреция на кожата. Гъбичките отделят отпадни вещества, които дразнят кожата и водят до възпалителна реакция.
 
Най-често засегнати са областите с по-голямо количество мастни жлези. Това са кожата на лицето, капилициумът (окосмената част на главата), между гърдите, кожните гънки в подмишничната и ингвиналната област, а по лицето това са зоните около ноздрите, устния ъгъл и между веждите.
 
Клиничната картина може да варира от леки или умерени до тежко протичащи форми на заболяването. Промените по кожата се изразяват в появата на червени петна, които често са сърбящи или предизвикващи чувство на парене. Кожата върху зачервените участъци започва да се отлющва под формата на фини белезникави люспи.
 
В какво се състои лечението на заболяването?
 
При леките форми в острия стадий се прилага локална терапия с антимикотични средства, в състава на различни кремове или унгвенти. Като противогъбичен антибиотик с добър ефект се отличава кетоконазолът. За поддържаща терапия при профилактика на заболяването се препоръчва употребата на шампоани, включващи в състава си кетоконазол.
 
Салициловата киселина, със своите противогъбични, антисептични и кератолитични свойства също влиза в терапията на себорейния дерматит. Взависимост от изразеността на симптомите се използват различни процентни разреждания – 5%, 10% и 20%.
 
Приложението на локални кортикостероиди има...
 

1
Още от
Напиши коментар Коментари
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
много на оригинален се опитва да се прави драскача, съчинява си дори термини, а цялата статия може да се сведе до няколко изречение - пърхута или го имаш или го нямаш а може и да го имаш от време на време. Лекува се САМО със шампоан Селсун - оригиналният е много гадно миришешщ с оранжево-жълт цвят.

Красиви идеи за празничен грим
Красиви идеи за празничен грим

Красиви идеи за празничен грим

Как да се справите по празниците, ако имате хранителна непоносимост
Как да се справите по празниците, ако имате хранителна непоносимост

Как да се справите по празниците, ако имате хранителна непоносимост