Депресия – какво е характерно за нея

Психоемоционално състояние, което влияе на метаболизма
18 фев 2017 19:30, Eкип на Puls.bg
16
Депресия – какво е характерно за нея
Източник: Reuters, архив

В съвременната медицина депресията се характеризира с комбинация от симптоми, начело с лошо настроение, което е дълготрайно и води до понижена работоспособност, нарушения в съня, хранителните навици и почти пълна неспособност да се изпитва удоволствие. Ако състоянието продължава повече от няколко дни, то е известно като клинична депресия, с изразени чувство на тъга, отчаяние и липса на самоувереност.

 
Всички тези видими симптоми могат да са както причина, така и следствие на метаболима и неврохимията на тялото -  страданието по време на депресия е не само емоционално, но и физическо. 
 
Депресията най-често е резултат от химичен дисбаланс в мозъка. Химикали, известни като невротрансмитери, пренасят информационни сигнали към различни клетки от нервната тъкан на мозъка. Някои невротрасмитери играят главна роля в настроението, но при депресивни състояния, те не функционират правилно. 
 
Състоянието най-често произхожда от стресови ситуации в живота, някои лекарствени средства, загубата на близък, хормонални проблеми и др. Депресията силно засяга участък в мозъка, наречен хипокампус – функцията му е свързана с дълготрайната памет, привикването на спомени и чувството за страх. Продължителните депресивни епизоди потискат клетъчния растеж в тази част на мозъка, поради което при страдащи от клинична депресия хипокампуса е със значително намалени размери, което понижава способностите му.
 
Клиничната депресия се отразява не само на мозъка, но и на тялото. Хронични болки, безсъние, успиване и умора са само някои от възможните усложнения. Състоянието нарушава баланса и функциите на невротрансмитера серотонин, което...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предварително благодаря за услугата! :)))
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А моите съседи, които искат да купят имота ни на безценица, организират постановки и сбирки на приятелите си, за да упражняват психо-тормоз с надеждата, че ще се депресирам и ще избягам.П*тливите глупци няма как да разберат, че от ***, доказани крадци, изнудвачи и лъжци няма как да се притесня.Мечтите им за депресия, странно се проектират върху самите тях.Полицията си прави оглушки.Знам, че ще им предадете моите поздрави и им напомнете, че "ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО", а "СИРЕНЕТО МИРИШЕ
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има причина.
9
0
 
3
 
! Отговори
Н преди 7 години
Ако човек се чувства унил, безнадежден, смазан повече от две седмици без никакъв проблясък е добре да потърси професионална помощ. Депресията е сериозен проблем.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като отвориш тук страницата и прочетеш за братята Ромеи кви ги вършат из зелената ни и хубава мила родина и... как някакви нарекли се БХК ги поощряват - ти идва да се гръмнеш.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато си отритнат от обществото и си пълен с аутсайдер е трудно приобщаването в нормална среда. Иска много работа с обществото, близки, приятели пълна подкрепа. Не медик!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е състояние на духа. Липсата на работа, пари неразбирателство вкъщи. Липсата на истински приятели, близки в такъв емоционален и психически момент е от съществено значение. Обществото е медика не самия медик. Човек в подобно състояния не се нуждае от лексотан, успокоителни и прочие да му замъгляват съзнанието и да му подтискат реалните проблеми, които са го довели до това му състояние.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статиите в тази рубрика са АБСОЛЮТНО безполезни. Медиците би трябвало да знаят много повече, а немедиците не ни е полезно да ни повтаряте непрекъснато допамин, кортизол, омега мастни киселини, антиоксиданти и прочие .
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Използвайте свободното време да намерите зоната на комфорта. Когато натрапчивата мисъл изчезне напълно, че сте "много зле финансово". Тогава ще се появят възможности за развитие. През, това обмислете, какво ви доставя най-голямо удоволствие с което бихте се занимавали.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсва ти самочувствие.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито алкохола, нито цигарите са показател за наличието на депресия. Промяна в поведението, настроението прекомерното количество храна или нейната липса. Неуместна тревожност, безсъние. Апатия.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се пушат цигари.