Ензим за отслабване и правилен метаболизъм

Какво прави липазата в тялото?
20 фев 2017 22:39,
0
Ензим за отслабване и правилен метаболизъм
Източник: Reuters, архив

Липазата е важен ензим за храносмилането на липиди – мастно разтворими витамини, мастни киселини и техните производни. Тя влие върху транспорта и обработката на триглицериди, мазнини и масла в човешкото тяло. Основната и функция е да хидролизира (разгражда) тези вещества до по-прости съединения, които се абсорбират от тънките черва в кръвта. 

Липазата се произвежда основно в панкреаса – задстомашната жлеза. Някои видове липази се произвеждат и от слюнните жлези при хранене, както и от черния дроб.
 
Всички клетки в човешкото тяло използват липиди за изграждане и защита на стуктурите си. Разнообразното хранене и приема на здравословни мазнини не са достатъчни за добър метаболизъм – необходими са и оптимални нива на панкреатични ензими като липазата. Те отговарят не само за обработката на мазнини, но и за усвояването на мастно разтворими витамини като А, D, E и K. При недостатъчни нива на липазата, се наблюдават редица нарушения като авитаминози, стомашни киселини и газове, подуване на корема, гастрити, лошо храносмилане и неспособност да се извличат достатъчно полезни вещества от храната.
 
Ензима е важен за тялото – помага му да разгражда мазнините, за да получава енергия и от тях. В допълнение – той обладава благоприятно действие и за имунната система. Всеки ензим участващ в процесите на хидролиза има способността да разгражда и убива патогенни (болестотворни) бактерии и вируси, поети с храната. Това облекчава функцията на имунната система, която може да фокусира енергията си върху по-сложни заплахи за организма. 
 
При недостиг на ензима се развива метаболитното заболяване стеаторея – неспособност да се усвояват мазнини от храната. Повечето мазнини се отделят необработени с изпражненията, налбюдава се повишаване на теглото, появява се силен глад за мазни храни и драстично се понижават количествата на множество витамини в тялото.
 
Състоянието може да се третира успешно като се приема ензима под формата на хранителна добавка. Тези добавки се използват успешно и за понижаване на теглото при здрави хора, в комбинация с правилен режим на хранене, но само по предписание от диетолог. Метода е популярен, природосъобразен и ефективен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари