Кога е грип и кога - настинка?

Кои са симптомите им?
20 фев 2017 21:46, Eкип на Puls.bg
2
Кога е грип и кога - настинка?
Източник: Reuters, архив

Навън е зима, което значи, че сме заобиколени с хора, които са хремави, кихат и кашлят. Те са в метрото, в автобуса, магазина, има ги и на работното ни място, с което възможността да се опазим от някой вирус, е малка. Можем ли обаче да различим грипа от обикновената настинка? 

Не е лесно да определим дали човекът срещу нас, който е със зачервен нос, има грип или просто е настинал. Причината е, че и двете са вирусни инфекции, които имат сходни симптоми, но причинителите им са различни.
 
Най-важното нещо, което първо трябва да направите, ако сте болен, е да отидете на лекар, който ще ви направи тестове за грип. Резултатите от тях обаче едва ли ще променят лечението, което ще ви предпише медикът, твърдят от Американския център за контрол и превенция на заболяванията. 
 
Има толкова много симптоми, които се срещат по-скоро при настинките, отколкото при грипа, както и обратното. Част от тях протичат по-тежко, за разлика от други. 
 
Ето как да познаем симптомите на двете инфекции:
 
Симптомите на инфекцията настъпват в организма на човек постепенно, докато тези при грипа ни повалят от раз; 
Кихането, дразнещото гърло и червен нос са по-скоро характерни за настинките.
 
Хората, които имат грип, бързо вдигат висока температура, докато при тези с настинка такава рядко се наблюдава.
 
Силни мускулни болки по цялото тяло и главоболие съпътстват грипа, докато при другата инфекция те са много по-леки. Несвоевременното лечение на грип може да доведе до много усложнения, едно от които е пневмонията или бактериални инфекции, които са редки симптоми при другатас инфекция. 
 
Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар. Посещението на кабинета му обаче е задължително, ако състоянието ни се влоши рязко. Тук специалистите съветват и при двата случая да приемаме много течности, както и да вземем болничен, за да си почиваме и да не заразяваме колегите.

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
M преди 1 година
"Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар."
Сериозно ли? И няма нужда и да си взимаме болнични, няма проблем да заразим още 10 човека? Няма нужда да проверяваме за усложнения, ако имаме пневмония, със сигурност сами ще си я усетим? Това е писано от някой лекар, на който пациентите му досаждат, вероятно.
1
0
 
4
 
! Отговори
мерси за инфото преди 1 година
Беше полезно!

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)
Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Прически на знаменитости, които не излизат от мода (галерия)

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето
Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето

Шунгит – минералът с благотворно въздействие върху здравето