Кога е грип и кога - настинка?

Кои са симптомите им?
20 фев 2017 21:46, Eкип на Puls.bg
2
Кога е грип и кога - настинка?
Източник: Reuters, архив

Навън е зима, което значи, че сме заобиколени с хора, които са хремави, кихат и кашлят. Те са в метрото, в автобуса, магазина, има ги и на работното ни място, с което възможността да се опазим от някой вирус, е малка. Можем ли обаче да различим грипа от обикновената настинка? 

Не е лесно да определим дали човекът срещу нас, който е със зачервен нос, има грип или просто е настинал. Причината е, че и двете са вирусни инфекции, които имат сходни симптоми, но причинителите им са различни.
 
Най-важното нещо, което първо трябва да направите, ако сте болен, е да отидете на лекар, който ще ви направи тестове за грип. Резултатите от тях обаче едва ли ще променят лечението, което ще ви предпише медикът, твърдят от Американския център за контрол и превенция на заболяванията. 
 
Има толкова много симптоми, които се срещат по-скоро при настинките, отколкото при грипа, както и обратното. Част от тях протичат по-тежко, за разлика от други. 
 
Ето как да познаем симптомите на двете инфекции:
 
Симптомите на инфекцията настъпват в организма на човек постепенно, докато тези при грипа ни повалят от раз; 
Кихането, дразнещото гърло и червен нос са по-скоро характерни за настинките.
 
Хората, които имат грип, бързо вдигат висока температура, докато при тези с настинка такава рядко се наблюдава.
 
Силни мускулни болки по цялото тяло и главоболие съпътстват грипа, докато при другата инфекция те са много по-леки. Несвоевременното лечение на грип може да доведе до много усложнения, едно от които е пневмонията или бактериални инфекции, които са редки симптоми при другатас инфекция. 
 
Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар. Посещението на кабинета му обаче е задължително, ако състоянието ни се влоши рязко. Тук специалистите съветват и при двата случая да приемаме много течности, както и да вземем болничен, за да си почиваме и да не заразяваме колегите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
M преди 7 години
"Независимо от това дали имаме грип или настинка, инфекцията ще премине от самосебе си и не е нужно да ходим на лекар."Сериозно ли? И няма нужда и да си взимаме болнични, няма проблем да заразим още 10 човека? Няма нужда да проверяваме за усложнения, ако имаме пневмония, със сигурност сами ще си я усетим? Това е писано от някой лекар, на който пациентите му досаждат, вероятно.
1
0
 
4
 
! Отговори
мерси за инфото преди 7 години
Беше полезно!