Сърдечна диагностика при инфаркт

С какво се характеризира?
20 фев 2017 22:00, Eкип на Puls.bg
0
Сърдечна диагностика при инфаркт
Източник: Reuters, архив

Сърдечният инфаркт е остър коронарен синдром, който настъпва внезапно вследствие на прекъсване на кръвотока през артериите, кръвоснабдяващи сърдечния мускул - коронарни артерии. Процесът от своя страна води до развитие на исхемия, с последваща некроза на миокарда.  

Основните причини за развитие са формиране на оклузивен тромб в зоната на усложнена атеросклеротична плака, което на практика води до откъсване на плаката, а тръгвайки по хода на сърдечното кръвообращение предизвиква остро запушване на кръвния ток.
 
Миокардната некроза се развива вълнообразно в посока от субендокарда към субепикарда. След три часа се развива 80% некроза на сърдечния мускул. До шестия час вече може да бъде регистрирана почти 100% некроза на миокарда. Ако запушването е преходно, поради спазъм или има развитие на колатерални пътища - обходен маршрут, за кръвоснабдяване, времето за исхемия и некроза на сърдечния мускул се удължава, макар и малко.
 
Възможно е развитието на ритъмно-проводно нарушение от типа камерно мъждене. Това води до внезапна сърдечна смърт два часа след поява на картината на фона на настъпила исхемизация и некротизация на сърдечния мускул. Според мнението на специалисти, пациентите с преден инфаркт обикновено имат повишен симпатиков тонус, тахикардия и хипертонична реакция. А при долен инфаркт се среща брадикардия, хипотония и обилно повръщане. 
 
Началото на сърдечния инфаркт обикновено е остро и внезапно, започващо със силна болка зад гръдната кост, на широка площ, която не се повлиява от приложението на подезичен нитроглицерин. При инфаркт на долната стена на сърцето се срещат симптоми за болка в горната част на корема, чувство за страх и тревога, изпотяване, гадене, повръщане, в покой често сутрин или след физическо усилие. Симптоматиката при долен инфаркт може и да не включва болков синдром. 
 
Важни са и данните от електрокардиограмата - ЕКГ. При него се забелязват високи и остри Т-вълни, както и елевация в ST-сегмента. Възможно е развитието на патологичен Q-зъбец, който е сигурен белег за наличието на трансмурален миокарден инфаркт. Възможно е, обаче, и развитието на остър коронарен синдром без ST-елевация. Той е труден за диагностика тип инфаркт на миокарда, тъй като обикновено протича с вече описани симптоми за болка зад гръдната кост, ирадираща към лява ръка, рамо и долна челюст, хипертензивна реакция, но без ЕКГ-образ, което често може да сугистира медиците и да ги насочи по грешна линия. Именно поради тази причина, лекарите често смятат, че гръдната болка се е развила вследствие на хипертоничната криза, прилагат антихипертензивен препарат и оставят пациента за последващо лечение вкъщи...
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари