Шамфъстък срещу холестерол

Как подпомага сърдечната дейност?
Обновена: 23 фев 2017 11:32 | 22 фев 2017 22:11, Eкип на Puls.bg
7
Шамфъстък срещу холестерол
Източник: Reuters, архив

Ядките са сред най-полезните храни и влизат в състава както на основни ястия, така и на десерти. Сред ядките, носещи най-много здравословни ползи за организма се нарежда шамфъстъка. 

Той е отличен избор при търсене на храна за понижаване на теглото и подобряване на сърдечното здраве, понеже съдържат по-малко калории и повече калий и витамин К от други ядки. 30 грама печен шамфъстък съдържа 160 калории, 6 г протеин, 3 г фибри и 11 грама мазнини, само 2 г от които са наситени. 

 Същата порция съдържа 25% от необходимото дневно количество витамин В6, 15% от фосфора и тиамина и 10% от магнезия, които са необходими на тялото.

 Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2008 посочва, че шамфъстъка е отлична храна за понижаване на холестерола. Участниците в изследването били поставени на две ниско-калорични диети: в едната, шамфъстъците отговаряли за 10% от дневните калории, а в другата – за 20%. И двата режима траели по 4 седмици. След края им, резултатите били впечатляващи: кръвните нива на бета-каротен, лутеин и гама-токоферол – мощни антиоксиданти, били в пъти по-високи. Освен ясно-изразените си антиоксидантни свойства, тези вещества с тройно действие понижили значително и нивата на окислен нископлътностен липопротеин – LDL или „лош“ холестерол.

 Шамфъстъка съдържа и l-аргинин, който прави стените на артериите по-еластични и понижава риска от развитие на сърдечен удар. Витамин Е пък понижава вероятността от атеросклероза и натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Това превръща ядката в отлична храна за сърдечно здраве.

 Ако не се включват в строг диетичен режим, а просто се похапват, се съветва те да се закупуват небелени и без сол. По този начин ще се...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
dd преди 7 години
пистачото е от семейството на Отровната Айви
5
1
 
1
 
! Отговори
не-анонимен преди 7 години
До Анонимена ти за кво искаш да пишат? за боб с пръжки и лук секи ден? или некви чеснови чорбички? смешно.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То чер хайвер не лошо. При тия доходи ни посъветвайте и сьомга 3 пъти седмично
3
0
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 7 години
лошото е, че шамфъстък е по-скъп от холестеролните лекарства
2
3
 
0
 
! Отговори
3.14 нокио преди 7 години
Това е пистачио, къф шам фъстък !
1
1
 
15
 
! Отговори
Онзи преди 7 години
Шамфъстък с уиски ми сваля холестерола, отварят ми се чакрите, успокоява ми захарта, че и комшийката ме блазни ! Наздраве