Параинфлуенца лесно се предава от деца на деца

Огнище са училища, детски градини и площадки
24 фев 2017 15:44, Eкип на Puls.bg
0
Параинфлуенца лесно се предава от деца на деца
Източник: Reuters, архив

Параинфлуенца е РНК-вирус, който принадлежи към групата Paramyxoviridae. За разлика от грипния вирус обаче, парагрипният е генетично по-стабилен и съответно не претърпява толкова чести мутации. Поради тази причина той не предизвиква пандемии. В затворени детски колективи обаче лесно се предава от дете на дете по въздушно-капков механизъм, предизвиквайки различни по тежест респираторни инфекции. 

Класическата клинична изява на вирусната инфекция е развитието на ларинготрахеит или т.нар. круп-синдром. Парагрипният вирус има 4 подтипа, като три от тях имат клинично значение за възникване на остри респираторни инфекции. Първият и вторият подтип предизвикват малки епидемии през есенните и зимни месеци, докато трети подтип се среща целогодишно, с пик през пролетта.
 
Инкубационният период е от 2 до 4 дни, като децата са заразни първите няколко дни след появата на симптомите. Реинфекциите се случват сравнително често, като по правило протичат по-леко, отколкото първичното заболяване. Първият контакт с параинфлуенца вируса при повечето деца се случва до 2 годишна възраст. Разбира се, не всяко дете развива класическата картина на остър ларингит - при някои заболяването преминава като по-лека „настинка”.
 
Какви са симптомите?
 
Параинфлуенца вирусът предизвиква инфекции на горните и долни дихателни пътища с разнообразно засягане и клинична картина. При по-големите деца инфекцията се изразява с неспецифични оплаквания, като болки в гърлото, повишена температура, кашлица, хрема, отпадналост, намален апетит.
 
По-малките деца и кърмачетата обаче често развиват класическата клинична картина на остър ларингит или т.нат. псевдокруп синдром. Обикновено вечерта си лягат здрави и се събуждат в малките часове на нощта със суха, дразнеща кашлица с лаещ характер, дрезгав глас, затруднено дишане. Възможно е да е налице и стридор, който се характеризира с типично шумно вдишване.
 
При по-тежко протичане децата могат да развият дихателна недостатъчност, периорална цианоза. Често те са отпаднали, отказват да се хранят, може да е налице хрема и повишена телесна температура.
 
Освен класическата проява на псевдокруп, при малките деца вирусът може да причини още широк спектър от респиратони инфекции – от банална хрема и зачервено гърло до засягане на долните дихателни пътища с картината на бронхиолит и пневмония.
 
Могат ли да настъпят усложнения?
 
Те се случват много рядко. Възможно е инфекцията да засегне централната нервна система с развитие на асептичен менингит. Друго усложнение е развитието на синдром на Гилен-Баре. Както и при останалите вирусни респираторни инфекции, така и при инфекцията с параинфлуенца е възможно да се насложи вторично бактериална инфекция. Това допълнително влошава хода на заболяването и е причина за започване на антибиотично лечение.
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Дрехи, които никога да не изхвърляте от гардероба си (галерия)
Дрехи, които никога да не изхвърляте от гардероба си (галерия)

Дрехи, които никога да не изхвърляте от гардероба си (галерия)

3 начина да дезинфекцирате четките за грим
3 начина да дезинфекцирате четките за грим

3 начина да дезинфекцирате четките за грим