Работят ли ароматерапиите?

Какво е научното обяснение за ефектите им?
Обновена: 25 фев 2017 15:53 | 25 фев 2017 15:51, Eкип на Puls.bg
2
Работят ли ароматерапиите?
Източник: Reuters, архив

Ароматите са мощен мозъчен стимулант. При обработката на определени стимули от обонянието, мигновено могат да се отключат силни емоции, спомени за места или хора, а други стимули влияят силно на тялото чрез нервната система. 

Това влияние започва от обонятелния нерв, познат в медицината като черепномозъчен нерв 1. Рецепторите на този нерв се намират в лигавицата на носната кухина. Те се стимулират от молекули на различни химични съединения, които преминават през носната кухина при вдишване.
 
Взаимодействията между тези молекули и рецепторите се преобразуват в биоелектрични сигнали, които се предават на други части от обонятелната система и на централната нервна система, включително на лимбичната нервна система и амигдалата. 
 
Функцията на тези структури е пряко свързана с настроенията, емоциите и паметта и е основна за регулирането на вегитативната нервна система. Чрез нея се контролират нивата на стресови хормони, отговорни за първичния инстинкт "битка или бягство", честотата на дишане, сърдечният ритъм и кръвното налягане. 
 
Тези взаимодействия обясняват, поне до известна степен, защо някои аромати имат тези силни и продължителни ефекти върху психоемоционалното и физиологично състояние на човешкото тяло, дори след като ароматът вече не може да бъде доловен.
 
Някои аромати работят чрез тези пътища на взаимодействие с невероятни ефекти. Есенцията от лавандула, например, взаимодейства с обонятелните рецептори със същата сила и ефект като някои лекарствени продукти против тревожност и стрес за невротици и сърдечноболни.
 
Етеричното масло от лавандула може да бъде разредено във вода и разпръскано във въздуха, да бъде нанесено на ключови точки от тялото или да се полага на възглавницата преди сън. Множество изследвания демонстрират, че това може значително да понижи нивата на стрес, да облекчи тялото и да подобри качеството на съня.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
допълнение преди 7 години
Обонянието е свързано със състоянието на дебелото черво.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако душа лавандула ще ми мине ли коксартрозата?