Мъжкото сърце страда от нисък тестостерон

Какво се случва когато половия хормон намалее?
26 фев 2017 22:45, Eкип на Puls.bg
17
Мъжкото сърце страда от нисък тестостерон
Източник: Reuters, архив

Ниските нива на тестостерон у мъжа могат да имат разнообразни по сила и характер последици. От промени в настроението и метаболизма, до нарушения в сексуалния живот и загуба на мускулна маса, нивата на този полов хормон могат драстично да променят качеството на живот.

 
Поради тази причина съществуват множество тестостеронови терапии, в които липсващите нива на хормона прецизно се компенсират. Ако недостига на тестостерон е клинично проявен, със стойности по-ниски от 260-300 нанограма на децилитър кръв, медикаментозното нормализиране на нивата му може бързо да потуши обратимите симптоми и да възвърне нормалните полови функции и настроение.
 
Ново изследване в областта разкрива, че ползите от подобна терапия включват и неочакван ефект – повишена защита срещу остри сърдечносъдови заболявания. Учени от Boston University School of Medicine наскоро приключили свое 7-годишно проучване върху 656 мъже с понижен тестостерон. 360 от мъжете се подложили на тестостеронова терапия, 296 от тях я отказали. Разликите между двете групи след 7 години били изненадващи.
 
Сред мъжете от първата група, коите приели лечението, се наблюдавали значително понижени нива на кръвна захар, тотален холестерол, триглицериди, кръвно налягане, обиколка на ханша и общо телесно тегло – все фактори, за които учените смятат, че подпомагат сърдечното здраве. 
 
Втората група, отказали тестостероновата терапия, имала по-лоши стойности по всички гореизброени точки, а сърдечното им здраве било много по-неустойчиво. Най-значимия фактор: в тази група за седемте години са отченети 30 инсулта и 26 сърдечни удара, докато в първата група не се е случил нито един сърдечносъдов пристъп.
 
Все още не е установена причинно-следствена връзка, но фактите навеждат учените на мисълта, че понижината секреция на тестостерон е важен фактор за развитието на сърдечни проблеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как? Писма си пишеха. Било е голям кеф да получиш писмо от жената, която те чака. Е ти? Теб не са те чакали, поради липса на женаНякои ги дочакаха и се оженихаКое ти е толкова невероятно . Сега са геьове с дълги коси.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тъй, тъй вземайте тестостерон допълнително, че да сете до живот на него. Тялото веднъж научено, че хормона се набавя от другаде - спира да го произвежда !!! Тялото може да се стимулира с диета и спорт (движение), това изключва всички наблъскани с консерванти (и други химии) храни. Голяма част от тези вещества, организма приема, като естроген и резултата е запас от мастна тъкан.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"Там са ви тъпкали с бром за да не ви стават патките. Как си представяш мъж без секс две години. Някои ходеха и по пет години.".........................................Брома дето го даваха преди в казармата започва да се действа след около 45 години
7
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Лъжлива публикация.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко злокачиствени заболявания има в групата с тестостероновата терапияУ.мре.ли са със здраво сърце
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуси, преди всеки мъж го чакаше жена да се върне от казармата. Сега не ходят в казарма и никой не ги чака. Жените тотално ги отбягват.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега мъжете са разлигавени мамини синчета. Не ходят казарма. Нулева дисциплина. И без грам възпитание.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми мен ме тъпчеха с тестостерон в продължение на няколко месеца без да усетя някакъв видим ефект. Всъщност, според мен нямаше никакъв ефект.Тестостеронът ми беше в нормите, но в долната граница - малко над 300 ng/dL.Да чукам на дърво, инфаркти такива работи не съм имал.Дай Боже и занапред да нямам, щото съм прехвърлил 50-те годинки.Мускули обаче не съм имал никога, колкото и да тренирам, каквото и да тренирам.Даже в казармата бях станал кожа и кости, и вечно гладен. Няма да забравя.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не лъжи!
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете не са сърцати. Не лъжете!!!