Жизненост и енергия чрез йога

Коя поза дава енергия от сутринта
27 фев 2017 15:52, Eкип на Puls.bg
4
Жизненост и енергия чрез йога
Източник: Reuters, архив

Повечето серии от асани (позиции) включват разтягащи движения, които отпускат ставните връзки на раменете и гърба, и влияят благоприятно на прешлените в гръбначния стълб. Това подобрява мускулната сила и тонус и промотира детоксификацията на тъканите, което подобрява жизнеността на тялото и му придава енергия.  

Успешното реализиране на някои от сложните асани допринася с чувство за емоционална сила и самоувереност. Упражнявани редовно, обаче, асаните правят много повече от това, могат да помогнат в развитието на мускулатурата и натрупването на мускулна маса. Това става чрез увеличаване в гъвкавостта на крайниците – с това идва и увеличен достъп до нови мускулни фибри, които позволяват по-значима хипертрофия на всяка мускулна група, което им придава повече видим обем.
 
Някои пози на йога зареждат с енергия, особено рано сутрин. Една от най-популярните пози за тази цел е поза „Котка“. За изпълнението на позата се застава „на четири крака“ - раменете са поставени точно над китките, коленете са на земята, поставени под ханша. Издиша се, гръбнака се върти леко на двете страни, но без да се променя позицията на раменете и коленете. Следват свиване на пръстите на краката и плавно дълбоко вдишване докато гръбнака се удължава напред.
 
При последващото издишване, пръстите на краката сочат нагоре. Асаната е от три повторения. Тази асана разтяга гърба и врата, масажира гръбначния стълб и коремните органи.
 
Подходяща асана след „Котка“ е формата „Гледащо надолу куче“. Докато се лежи по корем на пода, дланите на ръцете се поставят отстрани до ушите. Издишва се и ръцете се повдигат така, че седалището да бъде насочено към тавана. Стъпва се на целите ходила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
32
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
внимавайте с йогата, опасна е за здравето, ако човек не внимава много лесно може да се контузи ментално и да стане веган
3
0
 
32
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Енергията е равна на масата, умножено по квадрата на скоростта. Оттам следва, че масата е равна на енергията, разделена на квадрата на скоростта. Колкото е по-голям знаменателят / в случая - скоростта/, толкова числото е по-малко. С други думи: при много скорост - малко оформеност.
2
1
 
32
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
vselenata obicha skorosta
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ефектът на асаните не е в сложността, а в това, че активизират и хармонизират нервната система. От гръбначния стълб излизат нерви, които са свързани с всички вътрешни органи. Така, изхождайки от управляемото - мускулите, действаме на недостъпното за съзнателно насочване - вътрешните органи и ендокринната система.Бързането е не само неправилно, а и противопоказано. Много трябва да се внимава за времето на задържане, може да доведе до лоши странични ефекти, тъй като винаги се активират хормони.