Трибулус от полза и за жените

Влияе на либидото и плодовитостта
27 фев 2017 16:20, Eкип на Puls.bg
0
Трибулус от полза и за жените
Източник: Reuters, архив

Бабини зъби e българското име на билка, позната в целия свят с латинското си име Tribulus terrestris. Особено популярно сред спортисти и фитнес маниаци, тя е известна със свойствата си да подобрява общото състояние на организма и в частност – половото здраве и мускулатурата при мъжете. 

Малко известно е, че трибулуса може да предложи много и на дамите. Едно от най-любопитните действия, които оказва на женския организъм е увеличаване на либидото.
 
Изследване публикувано в Journal of Sexual Medicine през 2011 година, акцентира върху група от 50 жени с понижено либидо. След прием на екстракт от трибулус 49 от тях докладвали за повишено сексуално желание. Друго скорошно изследване разкрива, че в сравнение с жени приели плацебо, мнозинството от приелите екстракт от трибулус съобщават за не само за повишено либидо, но и за повишени възбуда, чувствителност на ерогенните зони и общо удоволетворение от полови контакти.
 
Трибулуса действа и като диутетик. Той стимулира отделянето на урина, което подпомага очистването на бъбреците, пикочния мехур, черния дроб и уретрата от натрупаните токсични вещества, продукт на метаболизма.
 
Полза от бабините зъби могат да имат дамите изпитващи хормонални промени, които идват с възрастта. При много дами над 40 тестостерона започва да пада рязко. Нивата на тестостерон при зрели мъже на средна възраст е между 300 и 900 микрограма на децилитър, при жени – между 25 и 85 мкг, като дамите се чувстват най-добре в горния диапазон. Понижените количества тестостерон у жените се свързват с повишен риск от заболявания като остеопороза и фрактури на костите и водят до дисбаланс и на други полови хормони – естроген и прогестерон.
 
Най-добре проучените му ползи за нежния пол обаче са насочени към плодовитостта. Изследване с група жени, които страдали от ановулация – отсъствието на овулация, когато тя нормално се очаква, дало неочаквани резултати. След 2-3 месеца прием на екстракт от трибулус, 67% от дамите достигнали нормална овулация, а 6% дори успели да забременеят. Те приемали по 300-400 мг дневно. Установени били допълнителни ползи за контрола над регулярността на менструалния цикъл и общи ползи за цялата женска репродуктивна система.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Естествени методи за забавяне на пулса
Естествени методи за забавяне на пулса

Естествени методи за забавяне на пулса

Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)
Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)

Противовъзпалителни храни, които потискат болката (галерия)