Без глутамин раните заздравяват по-бавно

Набавя се от черен дроб и зеленолистни зеленчуци
28 фев 2017 18:51,
1
Без глутамин раните заздравяват по-бавно
Източник: Reuters, архив

Глутамина е представител на аминокиселините – молекули изграждащи и свързващи протеините (белтъците) в тялото. Глутамина е най-изобилната свободна аминокиселина в човешката кръв, с концентрации около 500-900 микромола на литър. Тя е условнозаменима – произвежда се от човешкото тяло, но при някои заболявания производството и може да спре. 

Глутаминовата молекула играе важна роля в поддържането на киселинно-основния баланс на човешкия организъм. Основно допринася за това чрез способността си да се свързва с излишъците от бъбречен амоняк и да ги премахва. Амоняка е токсичен отпаден продукт на дезаминиращите реакции на метаболизма и ако не бива отстраняван своевременно се натрупва и води до редица нарушения и заболявания.
 
Тази аминокиселина се произвежда в мускулите и достига почти всички органи и тъкани чрез кръвта. При нормални условия, тялото произвежда достатъчно количества глутамин за нуждите си, но наранявания, операции, продължителен стрес или инфекции могат да понижат силно нивата му.
 
Когато тялото е изложено на силен стрес след хирургични интервенции, тъканни наранявания и травми или инфекции, в кръвта се отделя стресовия хормон кортизол. Това влияе на нивата на глутамин, като ги понижава силно за цялото тяло. А това води до по-бавно зарастване на раните.
 
Причината за това е, че глутамина е основното метаболитно гориво за бързо делящите се клетки и им дава енергия за процеса, а зарастването на рани изисква бързото делене на съединителни, епителни и други клетки.
 
Най-добрите хранителни източници на глутамин са месото и в частност – вътрешни органи като черен дроб и стомах, но също така млечни продукти, яйца, сурово зеле, ядки и зеленолистните зеленчуци цвекло, спанак и магданоз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
а без антифриз заздравяват практически моментално.