Бариери за лекарствата в тялото

Какво може да попречи на достъпа на медикаментите
1 мар 2017 21:42, Eкип на Puls.bg
3
Бариери за лекарствата в тялото
Източник: Reuters, архив

Разпределението на лекарствата в организма, както и достигането им до прицелните органи, е безкрайно сложен процес, зависещ от много фактори. От една страна стои молекулата на лекарственото вещество –големина, афинитет, “преносител“ в организма, механизъм на действие. От друга страна обаче не по-малко значение има и пропускливостта на тъканите за външни молекули.  

Какъв е пътят на лекарството до неговата цел?
 
Поредством храносмилателния тракт, кръвта и телесните течности по-голямата част от лекарствата могат да достигнат до почти целия организъм с всички негови структури. Съществуват, разбира се, и различия: според афинитета на определени молекули към водна среда, други към мастна такава; някои се залавят за неврни клетки, други са хормонално-активни; някои се изхвърлят с жлъчния сок, други с урината и т.н. В резултат на такива зависимости се определя изборът на лекарство в конкретния случай и очакваните последствия.
 
По-труден и сериозен е въпросът за избор на лекарство, когато става въпрос за органи със специална защита. Такива са централната нервна система и плода при бременност, имащи по-специално разпределение на лекарствата. Нуждата от бариерна система за мозъка и плода е логична предвид високата им стойност за огранизма. 
 
Кои са основните бариери?
 
Въпреки огромния кръвоток през мозъка, някои лекарства изобщо не могат да достигнат до него или това става много бавно. Обяснява се с кръвно-мозъчната и ликворно-мозъчната бариера (кръвта и гръбначно-мозъчната течност).
 
Характеризират се с различие в капилярната пропускливост в сравнение с останалите тъкани. Тук към бариерата, която трябва да преодолеят медикаментите, се добавя и един вид нервни клетки (астроцити). В резултат йонизираните, водноразтворими лекарства трудно преминават, докато за мастноразтворимите процесът е улеснен. 
 
При плацентарната бариера, разделяща майчния организъм от плода, селективността на молекули е по-различна. Тя има пори, пропускащи лекарства с ниска молекулна маса, докато за високомолекулните тя се явява „затворена врата“. Бариерата има избирателна пропускливост спрямо молекули от майчиния организъм и външни такива. В резултат  при плода се установява по-висока концентрация на желязо, белтъци, аминокиселини, някои витамини, калций, калий, фосфор и много други. 
 
От друга страна, в майчиния организъм остава по-висока концентрацията...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Grom преди 7 години
Граматически грешки в медицинска статия. Браво!
2
0
 
5
 
! Отговори
Напускащ преди 7 години
Когато вече съм похарчил 72 000 лв.(72 мес.х 1000) на родителите си и имам собствено семейство няма как да очаквате да започна работа за 500-600 лева в българска болница и да чакам да ми се отвори шанс за желаната специализация.В Германия веднага ми дават 2000 евро чисти + специализация в профила на отделението където работя. След специализацията - 4-5 хил.евро.Било скъпо в Германия?Със сигурност не е 8 пъти по-скъпо,като разликата в заплатите. Хайде сега умножете тази разлика за 40 год. стаж.
1
1
 
3
 
! Отговори
115 преди 7 години
Още една реклама на лекарства,по-телевизионните реклами само лекарства се рекламира,сега и тук.Престанете!