Лекуване на подагра – невъзможно без диетично хранене

Интервю с доц. д-р Дарина Найденова
6 мар 2017 17:05, Eкип на Puls.bg
2
Лекуване на подагра – невъзможно без диетично хранене
Източник: Reuters, архив

Доц. д-р Дарина Найденова е специалист по „Хранене и диететика”. От 2003 г. работи в Медицински университет – Варна, обучава студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебно хранене. Участва в национални и световни научни конгреси по затлъстяване и клинично хранене. Има над 40 специализирани публикации в български и международни списания. Преминала е специализирани обучения за лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, хранене на бременни и кърмещи жени. 

Д-р Найденова, какво представлява заболяването подагра?
 
Подаграта е сред най-разпространените в днешно време метаболитни заболявания. Често се среща и сред българите, особено при хора с наднормено тегло и затлъстяване. При подаграта има наследствен фактор, но това не означава, че ако човек носи съответния ген заболяването непременно ще се изяви. 
 
Подаграта е нарушение на излъчването на пикочната киселина. Симптомите понякога могат да са много дискретни и човек дълго време не знае, че има този проблем. Понякога подаграта се установява при профилактични лабораторни изследвания, които показват високи стойности на пикочната киселина и на уреята в кръвта. Често първият симптом на заболяването е болка и подуване на някоя от ставите – на палеца, на лакетната става и др. Ставата е възпалена, гореща, зачервена, туптяща и налага обездвижване. Първа изява на подаграта може да бъде и бъбречна криза заради наличие на камъни от пикочна киселина в бъбреците. Те може да са и случайна ехографска находка. 
 
Защо храненето е толкова важно при лечението и поддържането на пациентите с подагра?
 
Няма как да лекуваме подаграта без диетично хранене, без промяна в хранителен режим. Голяма част от пикочната киселина, която е отпаден продукт и нормално се излъчва от организма с урината, се получава при разграждане на съставки от храната. Така че около 2/3 от пикочната киселина в организма е в резултат на храната, която сме консумирали. Само 1/3 е резултат от процесите на регенерация на собствените тъкани в организма. Тези 2/3 пикочна киселина, източник на които се явява храната, никак не са малко, когато имаме проблем с излъчването на пикочната киселина. Затова без промяна в режима на хранене много трудно може да се контролира това заболяване. 
 
В какво се изразява диетичният режим?
 
Един от съветите, който най-често давам на пациентите, е да нормализират теглото си. Тогава се подобрява екскрецията на пикочната киселина и кризите са по-редки. Акцентът в менюто трябва да е повишен внос на алкализиращи храни. Пикочната киселина се излъчва лесно и се извежда с урината, когато вътрешната среда на организма е алкална. Обратно, ако менюто е богато на храни, които подкиселяват организма, пикочната киселина става неразтворима и започва да се утаява под формата на кристали в ставите или в бъбреците. 
 
Кои са алкализиращите храни?
 
На първо място това са пресните плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват ежедневно в менюто на болния от подагра. Други храни, които алкализират средата в организма, са някои зърнени култури – просо, елда и др. Киселото мляко има неутрална реакция, което го прави подходяща храна при подагра. Има също и алкализиращи води. Хубаво е пациентите с подагра да избират алкални минерални води с pH над 8,5. Това са минералните води от Горна баня, Наречен, Хисар, Момин проход и др. 
 
Може да се ползват и някои билкови чайове – липа, лайка, шипка и царевична свила. С мекия си диуретичен ефект те подпомагат излъчването на пикочната киселина. 
 
За пиене е подходяща и чешмяната вода, в която е добавен малко лимонов или портокалов сок, за да се алкализира. Най-важното е приемането на достатъчно течности, така че да има добра диуреза. Пациентите с подагра трябва да следят цвета на урината си. Когато тя е светла, това означава, че приемът на вода е достатъчен. Ако урината е тъмна, това означава, че тя е много концентрирана и излъчването на пикочната киселина е затруднено. 
 
Кои са храните, които трябва да се избягват?
 
Силно се ограничават месата, карантиите и рибните продукти, тъй като те водят до много рязко покачване на пикочната киселина в кръвта. Не трябва да се консумира дивечово месо, защото е богато на пуринови бази и повишава изключително много пикочната киселина. Месо и риба може да се консумират внимателно, в малки количества, като не се яде бульона, в който са варени (поне половината от пурините премиват в бульона, тъй като са водноразвторими). Това означава супите да не се приготвят с бульона, в който е варено месото. 
 
Колбасите, пушените, осолените и мариновани рибни и месни деликатеси са изключително неподходяща храна за тези пациенти не само заради...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари