Сметките: Колко урина има в плувните басейни?

До какви усложнения може да доведе урината в басейните?
Обновена: 6 мар 2017 22:10 | 6 мар 2017 22:07,
8
Сметките: Колко урина има в плувните басейни?
Източник: Reuters, архив

Силна миризма на хлор от водата в басейна? Всъщност, това не е само хлор – специфичната миризма е резултат от химични взаимодействия на хлора с телесните течности на плуващите - пот, себум и урина. 

Учени от University of Alberta открили начин за точно определяне на количеството урина в публичните плувни басейни. Метода им се базира на измерване на наличните изкуствени подсладители във водата, попаднали там чрез урината. Ефективността на метода е висока, понеже подсладителите се отделят непроменени от човешкия метаболизъм и не се разграждат бързо във водните басейни.
 
Според изчисленията им, в един стандартен плувен басейн с вместимост от около 830 хиляди литра се съдържат 75 литра урина. В по-малък басейн, 6 на 12 метра и 1,5 метра дълбочина, се съдържат близо 7 литра урина. Макар тези стойности да са само част от процента от общото съдържание на течности, те могат да доведат до здравословни проблеми за мнозина, в допълнение към миризмата.
 
Хлорът може да взаимодейства с урината от водата и да формира потенциално токсични съединения като хлорамини, токсичния за кръвта, очите и дихателната система цианоген хлорид (хлорциан), както и канцерогенни нитрозамини.
 
Най-вредни за здравето са закритите басейни – споменатите и други хлорни съединения се натрупват във въздуха над водната повърхност, а количеството слънчева светлина, която може да разрушава хлорните съединения е понижено.
 
Идеята на изследването им, споделят учените, не била да наплашат хората от басейните, а да ги образоват с цел избягване на този проблем. Ако хората не уринират в басейните, кажат и на познатите си да не го правят, всички ще могат да плуват в по-чиста вода. Подобно на вторичния дим от цигарите, страдат повече тези, които не вършат деянието. 
 
Съветва се и задължителния душ преди влизане в басейна – само за една минута може да се премахне огромна част от потта и други нелицеприятни неща по кожата, които реагират с хлора в басейните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Педала преди 5 години
Вие басейна го изкарахте по мръсен от кенефите на централна гара.
4
0
 
1
 
! Отговори
Компетентен преди 7 години
До Анонимен2Прав сте. Има такива. Фирмата в която работя повече от 12г. предлагахме преди време, в началото няколко клиента си купиха, и след това спряха да купуват. Цената им изобщо не беше висока (да не кажа и че това беше най- ефтиният от всички препарати). Вероятната причина е, че Вие например като видите как водата около някого стане лилава по определен начин ще се сетите веднага защо. След това ще отидете ли пак на същият басейн? Вероятно не. Спряхме да ги внасяме тези оцветители.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според изследването урината в басейна не е ведна. Вреден е хлорът.Извод - не отделяйте, че ще ви пуснем хлор.
2
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
някой се стремят да напраят басейна солен като морето
1
1
 
24
 
! Отговори
x преди 7 години
- Айде ще влизаме ли в морето?- Ааа, не, не ми се пикае.