Колко вида протеини има в човешкото тяло

Белтъчините имат 8 основни функции при хората
7 мар 2017 17:30, Eкип на Puls.bg
0
Колко вида протеини има в човешкото тяло
Източник: Reuters, архив

Белтъчините, масово познати като протеини, са хранителни вещества, които поддържат растежа и правилната функция на човешките тъкани. Протеините са изградени от аминокиселини, които могат да бъдат заменими и незаменими. Незаменимите се набавят от храни като месо, бобови култури, риба и яйца и др. Заменимите, могат да се произвеждат от човешкия организъм, при правилно хранене и добро здраве. Според Световната здравна организация между 10% и 25% от дневния калоричен прием трябва да идва от протеини.  

Това е важно, понеже те помагат за образуването на други протеини и протеинови структури в тялото. Те са 8 основни типа.
 
1. Хормонални
 Хормоните са белтъчни химикали отделяни от жлезите с вътрешна секреция. Транспортирани най-вече чрез кръвта, хормоните действат като химични сигнализатори, чрез които различни клетки и тъкани в тялото могат да комуникират и да си предават информация. Белтъчният хормон инсулин, например, се отделя от панкреаса и регулира нивата на кръвна захар в цялото тяло.
 
2. Ензимни
Ензимните белтъци ускоряват метаболитни процеси в тялото, като чернодробната функция, кръвосъсирването и преобразуването на гликоген в глюкоза. Храносмилателните ензими са протеини, които смилат поетите хранителни вещества до по-прости форми, които могат да се усвоят от тялото.
 
3. Структурни
Познати още като нишковидни белтъци, те са устойчиви и здрави молекули, изграждащи най-издръжливите труктури в тялото. Най-често срещани са колаген, кератин и еластин. Колагена формира съединителните връзки на мускули, кости, сухожилия, кожа и стави.
 
4. Защитни
Имуноглобулините са белтъци от основно значение за имунната система. С помощта на белите кръвни телца  те формират антитела, които нападат опасни бактерии, вируси и други патогени и ги обезвреждат.
 
5. Транспортни
Тези белтъчини пренасят жизненоважни материали към и извън клетките. Хемоглобина, например, пренася кислород от белите дробове към тъканите и отнася въглероден диоксид обратно, а миоглобина поема кислород от хемоглобина и го освобождава в мускулите.
 
6. Складови
Тези белтъци съхраняват важни минерални йони, като желязото, необходимо за образуването на хемоглобин. Складовия белтък феритин също така регулира нивата на и предпазва от натрупването на твърде много желязо в организма.
 
7.  Рецепторни
Намиращи се по външната повърхност на клетките, те контролират кои субстанции могат да преминават през клетката.
 
8. Съкратителни
Познати като „моторни“ белтъци, актин и миозин, те определят силата и скоростта на мускулните съкращения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари