Менопаузата – нов етап от живота на жената

Какво може да се очаква след 50-тата година
7 мар 2017 22:15, Eкип на Puls.bg
0
Менопаузата – нов етап от живота на жената
Източник: Reuters, архив

Настъпването на менопауза е плавен процес, чието начало започва около 6 – 10 години преди настъпването и. Този период се означава като пременопаузален. През него настъпват промени в женския организъм, свързани с намаляване на хормоналните нива – предимно на прогестерона. Периодът след настъпване на менопауза се означава като постменопаузален. 

Женските полови хормони – прогестерон и естрогени се синтезират от яйчниците. Техният синтез се контролира от гонадотропин освобождаващия хормон. Климаксът е процес, при който яйчниците намаляват своята чувствителност към контролиращите ги хормони. Поради тази причина се появяват първите признаци, показващи навлизане в пременопаузалния период.
 
Ановулаторни цикли  - при тях липсва настъпване на овулация преди кръвотечението. С времето те стават все по-чести.
 
Кръвотечения извън месечния цикъл може да настъпят през този период, чиято поява да не е свързана с нарушените хормонални нива. Много по-често се наблюдава през този етап хиперплазия на ендометриума или образуване на маточни миоми, чиято симптоматика е появата на вагинално кръвотечение. Достигането на аменорея – липса на менструация, чиято продължителност е повече от една година определя настъпването  на менопауза у жената. 
 
Промени в месечния цикъл – през периода на пременопауза се наблюдават изменения в месечния цикъл на жената. Продължителността на менструацията може да бъде намалена както и количеството на отделената кръв да е по-оскъдно.  
 
Изменения в лигавицата на влагалището – те са резултат от намалената прогестеронова секреция. Влагалищната структура се изменя и се достига до усещане за сухота. Тези изменения са съпроводени с чувство за сърбеж и болезненост по време на полов контакт.
 
Изменения в нервно-вегетативната система на жената - често срещани проблеми са нощните изпотявания и появата на топли вълни. При много жени се наблюдава честа промяна в настроението и те са предразположени към депресивни състояния. 
 
Изменения на кожата – през периода на пременопауза и менопауза кожата на жената губи своята еластичност и става по-груба. Тази промяна е поради... 
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)
Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Оригинален маникюр с арт линии (галерия)

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40
Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40

Неща, които всяка жена трябва да знае за своите 40