Хомеопатията регулира съня без риск

Кои хомеопатични средства помагат при нарушения на съня
10 мар 2017 18:54, Eкип на Puls.bg
7
Хомеопатията регулира съня без риск
Източник: Reuters, архив

Пълноценният сън е ключов компонент на общото здравословно състояние. Безсънието може да повлияе негативно на сърдечно-съдовата система, да доведе до нарушения на паметта, депресия, отслабване на имунната система, поява на наднормено тегло и много други хронични проблеми. Седем до девет часа на ден се считат за оптимално количество сън за възрастните, а по-малко от 6 ч. в денонощието ви излагат на риск.  

При напрегнатия и забързан ритъм на живот на съвременния човек често сънят системно страда за сметка на други активности. В течение на времето под влияние на стреса, на емоционален или физически дискомфорт, във връзка с някои заболявания (дихателна апнея, психиатрични заболявания, синдром на неспокойните крака и др.) или поради фактори на околната среда (неудобно легло, шум, светлина), се стига до епизодични прояви на безсъние или до такива хронични проблеми. Приемът на някои медикаменти (например за алергии, депресия, високо кръвно и др.) също може да навреди на нощната почивка. Нарушенията на циркадните ритми при работа на смени или смяна на часовите зони са друг сериозен фактор. 
 
Много често при разстройства на съня засегнатите посягат към медикаменти – по лекарска препоръка или дори без да са се консултирали. Експерти от Американската академия по неврология обаче предупреждават, че приспивателни не бива да се вземат повече от 10-14 дни последователно. И препоръчват тези лекарства да се приемат в ограничен период от време и в случаи на безсъние поради травматични събития в живота (смърт на близък, инцидент като катастрофа и др.) Но в останалите случаи считат, че подобряването на навиците за сън е по-доброто решение от тежките медикаменти, които имат много нежелани странични ефекти и водят до пристрастяване. 
 
Хомеопатията регулира съня без риск
 
При този тип терапия водещо начало за избор на лечебното средство е цялата картина с индивидуалните оплаквания на пациента и характерните за състоянието му симптоми. Спрямо това при нарушения на съня могат да бъдат подходящи следните популярни хомеопатични лекарства: 
 
Coffea D6 (кафе) – при чувствителни хора дадено събитие (приятно или не), може да доведе до свръхстимулация и превъзбуждане на нервната система. Това често се изразява в треперене, сърцебиене, диария или стомашна болка. В допълнение към тези и подобни симптоми, протича трескава мисловна дейност, която не позволява на засегнатия да се отпусне, за да заспи. Усещането е много подобно на ефекта, който изпитваме, при прекомерна употреба на кафе, след което не можем да заспим. Coffea е подходящо лекарство в подобни случаи.
 
Nux vomica D6 – при свръхизтощение от преработване, много често срещано при съвременния човек, което води до проблеми със съня, съчетани с повишена раздразнителност през деня. Често този тип хора използват стимуланти като тютюнопушене, кафе, алкохол, цигари, различни медикаменти в опит да върнат баланса си. Nux vomica, освен при нервно безсъние поради стрес, помага и при повишена нервност в опитите да се спрат изброените стимуланти.
 
Staphisagria D6 - потискането на гняв и възмущение,особено за продължителен период от време, може да доведе до редица оплаквания на психосоматична основа, сред които и до разстройство на съня. Засегнатите от този тип безсъние се въртят с часове в леглото, постоянно прехвърлят в мислите си негативните преживявания и не могат да се отпуснат, за да заспят.
 
Sulfur D6 – при хора, които по принип са топлокръвни и изпитват трудности да заспят в леглото (или в помещението), което им се струва прекалено топло. Сънят им поради това (и редица други причини) е твърде повърхностен и могат да се събудят от най-лекия звук. Това не им позволява да получат нужната им почивка, на следващия ден са изключително изтощени и недоспали и въпреки това отново не могат да заспят, когато си легнат.
 
Cocculus D6 – при нарушения на съня поради продължителна грижа за болен човек. Безсънието е придружено с нарастващо...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хомеопатията ( "лекарствата" на Боарон ) са пълна измислица. 10 години бях на тях и през това време развих хронична астма и синузит ... От 2 години спрях да ползвам Боароновите лекарства и се чувствам по-добре.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дай да видим някоя баба - наркоманка на бензодиазепини как ще си регулира съня с хомеопатия.
1
5
 
6
 
! Отговори
Д Б преди 7 години
Явно някой плаща, за да се пишат тези глупости. Все повече учени разобличават лъжата, наречена хомеопатия.