От какви витамини и минерали се нуждае щитовидната жлеза?

Селенът е мощен антиоксидант, от който щитовидната жлеза се нуждае mрез зимата
13 мар 2017 08:30, Михаела Лазарова
0
От какви витамини и минерали се нуждае щитовидната жлеза?
Снимка: freeimages

Витамините и минералите са тези жизненоважни хранителни елементи, от които се нуждаем не само за да поддържаме красиви кожата и косата си или да имаме енергия. Те могат да помогнат в борбата срещу основните причини за болести на щитовидната жлеза, като автоимунни процеси и възпаление, както и да помогнат за подобряване на дисфункцията на щитовидната жлеза.

Кои витамини и минерали, освен манган и магнезий са важни за нейното здраве?

Йод

Организмът ни се нуждае от адекватен прием на йод за синтеза на хормони от щитовидната жлеза. Но трябва да бъдете внимателни с неговия прием, защото той може да допринесе за развитието на хипотиреоидизъм.
Хранителни източници богати на йод са орехи, мляко, сирене, пилешко месо, яйца, водорасли, морски дарове и други.

Витамин B

Витамин B е важен за хората страдащи от хипотиреоидизъм, защото витамините от групата В имат много взаимодействия с функцията на щитовидната жлеза и регулиране на хормоните. Попитайте вашия наблюдаващ лекар дали не е добре да приемате витамин B комплекс или допълнително витамин В12.

С помощта на кръвен тест може да се открие дали страдате от дефицит на витамин В12. Добри хранителни източници на витамини от групата B са пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, прясно и кисело мляко, месо, риба, яйца, семена и тъмните листни зеленчуци.

Пoвече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари