Фактори, влияещи върху усвояването на лекарства

От какво зависи ефективността на лекарствата в тялото?
15 мар 2017 22:20, Eкип на Puls.bg
1
Фактори, влияещи върху усвояването на лекарства
Източник: Reuters, архив

Медикаментите могат да се приемат през устата под различна форма - таблетки (твърди, дъвчащи, разтворими), сиропи, суспензии и т.н. Усвояването им от организма зависи от техния химичен състав, от състоянието на храносмилателната система, но също така и от приема на храна и течности. 

Преди или след хранене? Защо е толкова важно да се спазват препоръките в листовките?
 
В повечето случаи резорбцията на гладно е по-добра, но понякога това е невъзможно поради характеристиките на лекарството. При част от лекарствата има риск от дразнене на стомашната лигавица, образуване на язви и други нежелани ефекти. За това препоръките са такива вещества никога да не се приемат на празен стомах. Такива са някои противовъзпалителни средства, антибиотиците и други лекарства.
 
Редица лекарства от друга страна се усвояват по-добре с помощта на някои съставки на приетата храна. Такъв е примерът с мазнините и как те спомагат за преработването на някои лекарства (основно мастноразтворимите молекули). 
 
Съвсем различна е ситуацията при лекарствата, които не само, че не се усвояват по-лесно с храната, а дори напротив. Има молекули, изискващи над един-два часа интервал от основното ястие. Такива са например някои цитостатици, някои витамини и т.н.
 
Не бива да се омаловажава и фактът, че дори кафето, млякото, някои плодове могат да смутят метаболизма на лекарствата, да намалят или блокират усвояването им. Обратното също е възможно. Например някои антибиотици смущават усвояването на витамини и микроелементи от храната и се препоръчва заедно с лечението да се взимат и някои добавки. Те са изрично упоменати при започване на лечението.
 
Отношение имат още тютюнопушенето и алкохолът, които понякога причиняват по-голяма от обичайната вреда - могат да намалят резорбцията на някои молекули през лигавицата и лекарствата да нямат необходимия ефект.
 
Какви са особеностите според мястото на резорбция на лекарствата?
 
Съществуват няколко нива за усвояване на лекарствата в храносмилателната система. Важно е да се спазват препоръките, описани в индивидуалните листовки, защото една и съща молекула не би имала еднакъв ефект, ако е разтворена в устата или изпита например.
 
Част от медикаментите са най-бързо усвоими поставени на езика или от вътрешната страна на бузите (т.нар буко-лингвална резорбция). Тези зони, както и сублингвалното (под езика) приложение, се отличават с богато кръвоснабдяване и бързо навлизане в кръвното русло. Така се избягва и забавянето, което би имал техния ефект, подлагайки се на чернодробния метаболизъм, в случаите, когато се погълнат през устата.
 
Усвояването на лекарственото вещество в стомаха до голяма степен се определя от неговата киселинност, устойчивостта и афинитета на молекулите към последното. Има субстанции, които преминават напълно непроменени оттам. Това ...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
!!! преди 7 години
За тези които приемат лекарства срещу сърдечни нарушения-гъбите са противопоказни, пречат за усвояемостта им.За приемащите фолиева киселина или желязо, пък са абсолютно забранени млечните продукти във всичките им разновидности!!!-но пък витамин C е задължителен за усвояването им!!!За всички приемащи медикаменти, без значение какви, та ако ще и витамини-приемът на цитруси обезсилва действието им и си хвърляте парите накере без ползи за здравето ви-изключение прави ЛИМОНЪТ.