Киноа - вкусна и полезна срещу възпаления

Семената на растението са отлична хранителна добавка
0
Киноа - вкусна и полезна срещу възпаления
Източник: Reuters, архив

Киноа е зърноподобна култура идваща от Централна и Южна Америка. Като псевдожитно растение, семената използвани за храна не съдържат глутен, но са наситени с незаменими аминокиселини като лизин и пролин, както и изобилие от магнезий, манган, форсфор и цинк.

След премахване на горчивата обвиква на семето, то може да се готви почти по същия начин като ориза. По неизяснети от науката причини, наличните полезни мононаситени мастни киселини, най-често във формата на олеинова киселина, са по-устойчиви на термична обработка. Варене, печене или готвене на пара не повлияват значително полезността на храната. Наличните витамин Е, алфа-, бета-, гама- и делта-токоферол и флавоноиди като квертицин и кемпферол – силни антиоксиданти, остават незасегнати при правилна термична обработка и могат да се усвоят от човешкото тяло.
 
Киноата е изпълнена с полезни фитонутриенти, притежаващи силни противовъзпалителни качества. Полизахаридите арабинан и рамногалактуронан, хидроксибензоева и ходроксиканелена киселина са с по-високи концентрации, налични са по-малко омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Тези съединения имат превантивен характер спрямо множество сърдечносъдови заболявания и спомагат за потискането на възпалителни процеси в тялото. Особено активни са тези противовъзпалителни сили в мастните тъкани и вътрешността на червата.
 
В една чаша киноа или около 185 грама, спрямо пропоръчителния дневен прием в проценти, се съдържат: протеини - 8,14 грама (16%); въглехидрати – 39,4 г (18%); фибри – 5,18 г  (21%);  калории 222 (12%); манган – 1,17 мг  (59%); фосфор – 281,2 мг  (40%); мед – 0,36 мг (40%);  
 
Макар да не е житна или зърнена култура, киноата е отлична за смилане на брашно и приготвяне на тестени изделия. Богатството на аминокиселини, фибри и протеин, съчетани с лесното и безпроблемно храносмилане на киноа са предпоставки за готвене с нея при желание за контрол над теглото и кръвната захар. 
 
Съществуват няколко различни типа семена, обикновено са с белезникаво бял, червен или черен цвят, но в много магазини се продават смеси от трите. Могат да се съхраняват на сухо в хладилник до 6 месеца.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Защо магнезият е важен през бременността?
Защо магнезият е важен през бременността?

Защо магнезият е важен през бременността?

Употреби на алое вера, за които може би не знаете
Употреби на алое вера, за които може би не знаете

Употреби на алое вера, за които може би не знаете