Плодове подходящи за диабетици

Крушите са сладък плод, но са полезни в контрола на диабета
15 мар 2017 08:22, Михаела Лазарова
0
Плодове подходящи за диабетици
Снимка: freeimages

Диабетът налага спазването на диета, съобразена със състоянието на пациента. Тя е необходима, за да се контролират нивата на кръвната захар и инсулина. Ако не бъдат контролирани това може да доведе до сериозни увреждания на други органи и системи в тялото.

Лишенията от определени храни могат да доведат до дефицити на някои хранителни вещества. Най-вече сладките храни биват строго контролирани или почти изключвани. Към това число спадат и плодовете, с които трябва да се внимава при наличие на диабет.

Има обаче определени плодове, които са много полезни за диабетици, защото са богати на фибри, които облагодетелстват обработката на въглехидратите. Освен това в тях се съдържат антоцианини, които допринасят за контрола на кръвната захар и правилната абсорбция на въглехидратите в тялото. Кои са те?

Гуава

Гуавата е много добър източник на антиоксиданти, които са важни за поддържане здравословни нива на кръвната захар. В нея има още диетични фибри, които понижават риска от възникване на диабет тип 1 и 2 при застрашени пациенти. Полезна е още за поддържане на кръвното налягане в нормални граници.

Череши

Черешите са богати на споменатите вече антоцианини, контролиращи нивата на кръвната захар. Тези биоактивни вещества са важни и защото понижават секрецията на собствен инсулин от панкреаса с 50% и подобряват чувствителността на клетките към него. Така много по-ефективно се контролират диабетът и предиабетните състояния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари