Да чуеш диагнозата "сънна апнея"

Всеки пети в Европа има сериозни проблеми със съня
16 мар 2017 22:23, Анисия Иванова
6
Да чуеш диагнозата "сънна апнея"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки пети в Европа има проблеми със съня. Сред най-често срещаните са хроничното безсъние и заболяването "сънна апнея“ или т.нар. хронична инсомния. Какво може да се крие зад сериозното хъркане и спонтанното заспиване?

Диагнозата "сънна апнея“ Ангел Ангелов чува едва преди месец. Но тя му дала обяснение за дългогодишни проблеми -  често събуждане, силно хъркане, тежко дишане, неспокоен сън през нощта и отпадналост през деня.

"Не съм усещал задух, но ми съхнеше гърлото. Това ме е събуждало. Чувствах се все недоспал" разказа той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Сънната апнея на практика представлява паузи в дишането, които се повтарят многократно докато спим, а това оставя тялото ни без достатъчно кислород. Пациентите се чувстват изтощени и отпаднали, усещат  сънливост и заспиват при по-рутинна дейност или шофиране.

Заболяването се проявява по-често при мъжете - особено при тези над 45 години и с наднормено тегло. За да се докаже диагнозата, пациентът трябва да преспи в лаборатория по съня, свързан към апарат и специални датчици.

У нас точно статистика колко души страдат от заболяването – няма. Според данни на лекарите засегнати са около 17%  от мъжете и 9% от жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До иванС физически упражнения и нормализиране на теглото
5
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 7 години
и аз имам проблеми със съня и от там с нервите, пия лекарства , по едно време спях добре , сега пак се будя , как се лекува?
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Idete v Rusiya i shte se uspokoite
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
баща ми имаше същия проблем, но не го признаваше на края го камдардисахме да иде на лекар и се оказа, че има интервали от 60 секунди в които не диша - не може да си поеме въздух. доста опасна работа. в крайна смека вече около 7 години спи с апарат/ маска която подава въздух и се наспива като нормален човек и проблема с кръвното също изчезна. защо го пиша тва ли? защото повечето хора не си го признават и се инатят, че им няма нищо. разбираемо е защото докато спи човек не чоже да се види от страни
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз съм същия след литър скоросмъртница хъркам пресъхва ми гърлото и устата Буда се през 20 минути за да пия вода и пикая. Абе ужас и тека до обед после всичко се повтаря. Отпаднал съм нямам сили да работа. Аз си мислех че съм пиянде ама не болен съм бил. Мъка, мъка..
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро ще имат провлеми и с исхода, от толкова лакомия.