Всеки пети в Европа с проблеми със съня

Най-често се срещат хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея
16 мар 2017 14:30,
6
Всеки пети в Европа с проблеми със съня
Снимка: Архив, Reuters

Всеки пети европеец страда от някакво разстройство на съня, като най-често срещаните са хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея. Това обобщи д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня във Военномедицинска академия, цитиран от БТА.

Няма точни данни за броя на засегнатите от разстройства на съня в България, но европейските данни могат да бъдат съотнесени и към нашата страна, допълни лекарят и посочи, че до 30 на сто от популацията е с хронично безсъние, а 17 на сто от мъжете и 9 на сто от жените до 50-годишна възраст - с апнея.

Апнеята е проблем, свързан с дишането на пациента, който се проявява по време на сън и води до дневна сънливост, каза още д-р Чипев.

По думите му при наличие на апнея се увеличава рискът от поява на артериална хипертония или диабет. Многократно нараства и опасността от катастрофиране заради заспиване на шофьор, страдащ от апнея.

Фондация "InSpiro", с подкрепата на Пациентски организации "Заедно с теб", започват кампания за популяризиране на социално значимата болест "Обструктивна сънна апнея", каза Пенка Георгиев, председател на "Заедно с теб".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9К,во значи алчни!? Такива са условията на труд. Изискванията им ги налагат работодателите. Много им е хубаво да се влачат от умора и недоспиване. Нали, трябва да им изпият и последна жива сила! Тежката безработица, високите изисквания и ниските заплати, води до това.
3
0
 
10
 
! Отговори
xaxaaxax преди 7 години
Нормално е, когато живеем в свят, който трябва да си конкурентен на компютрите. Аз дремя по 2 часа на всеки 10 часа работа. И по зле ще става. Колко по алчни са хората за пари , толкова повече няма да има време за сън.
2
0
 
12
 
! Отговори
кредитите чакат преди 7 години
Като работиш на 2 места, по съвета на Борисов, сън нямаш.
1
0
 
13
 
! Отговори
Един преди 7 години
Живеем в проблемно време. Как искате да спите, като не пиете?