Какви са симптомите на сърдечен удар

Описание и видео материал
17 мар 2017 22:00,
2
Какви са симптомите на сърдечен удар
Източник: Reuters, архив

В световен мащаб, приблизително 7 милиона души загиват всяка година от сърдечен удар. Статистически, сърдечносъводите заболявания, водещи до удар, са най-фатални сред човешките заболявания. Каква е причината за настъпването им?

 
Както всички мускули, сърцето се нуждае от кислород – по време на сърдечен удар, то не може да получи необходимите количества за нормална функция.
 
Мастните отлагания или плаки, натрупващи се по стените на кръвоносните съдове в следствие на затлъстяване, метаболитни нарушения и други отклонения са основен виновник  за проблема. В присъствието на тези заболявания плаките се натрупват с времето по стените на артерии, носещи обогатена на кислород кръв към сърдечната мускулатура. Процесите на плаково отлагане са дълги и разнообразни – понякога плаките са твърди, понякога – по-рехави, могат да предизвикат и възпалителни процеси. Сами, те са способни да блокират изцяло кръвоносния съд и да прекъснат притока на кръв към сърцето.
 
Често, при усиления приток на кръв, в резултат на хипертония или усилена физическа активност, малки парцченца от тези мастни наслоявания се откъсват. Празнините в тези плаки бързо се запълват от кръвни клетки, които започват да формират плътно, втвърдено струпване познато като съсирек. Той също може да нарастне достатъчно, че да блокира кръвоносния съд и да лиши сърцето от свежа кръв. 
 
Кардиомиоцитите, клетките на сърдечната мускулатура са силно активни и имат нужда от непрекъснато кръвоснабдяване. Лишени от кислород те не само спират да работят, но до 4-7 минути започват да умират. В този случай настъпва инфаркт на миокарда, сърдечен удар. 
 
Необходима е спешна медицинска помощ. Без нея сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, включително и към мозъка, сърдечния ритъм може...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 7 години
Видиш ли някой да пише "в най-тежките случаЙ", значи е малoумен. Освен това видимо не може да брои симптомите, които е публикувал.
1
0
 
15
 
! Отговори
nick преди 7 години
БЕ МИШО, ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ БЕ ! ТОВА КОЕТО СИ НАПИСЪЛ НЕ СА НИКАКВИ СИМТОМИ - ТОВА СА ПРИЧИНИТЕ . АМА НЯМА ПРОБЛЕМ - УТРЕ НАПИШИ ЗА СИМПТОМИТЕ .