Пролетна детоксикация за добро здраве

Какво ни разкрива китайската медицина?
17 мар 2017 22:33, Eкип на Puls.bg
0
Пролетна детоксикация за добро здраве
Източник: Reuters, архив

Защо според традиционната китайска медицина пролетта е сезонът, в който е най-добре да се направи програма за детоксикация и как да се погрижим за здравето си? 

 
Ритъмът, в който живеем и в който функционират нашите органи, започва от пролетта – сезонът, в който природата се възражда. Силата, която задвижва всички тези природни процеси, е енергията или Чи, без която нищо не може да расте и да живее. Можем да използваме този прилив на енергия, за да върнем баланса в организма и да пречистим тялото си, според китайската медицина. Според хронобиологията и познанието за циркадните ритми сезонът пролет е период на най-висока активност на черния дроб и жлъчката – системата, която отговаря за трансформацията на токсини и синтез на ключови протеини и ензими. Лесно е да се забележи, когато в тази система е настъпила дисфункция – появяват се характерни за сезона заболявания като алергична (сенна) хрема, рецидивиращи респираторни инфекции, обостряне на колит или гастрит, резки колебания в нивата на кръвното налягане и др.  
 
Много хора не осъзнават, че здравният им статус през пролетта проектира картината на състоянието им през цялата година. Именно през пролетните месеци черният дроб и жлъчката имат за задача да изчистят из основи целия организъм, да задвижат процесите на регенерация и трансформация. Ако подкрепим тяхната дейност като осигурим и за тялото си „пролетно почистване”, както го правим традиционно за дома си,  можем да овладеем по-лесно здравословните си оплаквания. И да разкъсаме кръга на честото боледуване: от зимния грип към пролетната умора и алергии, последвани от летните ангини и грип, след което хрема и кашлица през есента, и така - до хронифициране и усложнения на болестните процеси.  
 
Как може да се постигне това пролетно обновяване и възраждане според китайската медицина? Най-важно е да не забравяме, че тялото, умът и духът работят заедно като едно цяло. Така че идеята за „пролетно почистване” на тялото и по-специално за прочистване на черния дроб е неизменно свързана с всички други нива (ум и дух), за да бъде процесът завършен изцяло и да е ефективен. За целта може да бъдат използвани много природни методи, подходящи хомеопатични медикаменти, специални храни и билки и др. Ето няколко лесни практики, които можете да приложите. 
 
Пости или изцяло вегетариански режим на хранене
 
Пролетта традиционно е времето за пости, което е нужно, за да се изчистят натрупаните през зимата токсини. Постенето облекчава организма, но е добре да се извършва и с прием на по-малко храна. А не да се хапват големи количества картофи, ориз, хляб и тестени изделия, за да се заситим и да компенсираме отсъствието на месо на трапезата. Умереното и балансирано хранене облекчава черния дроб, който с помощта на жлъчния мехур може да осъществи много по-лесно и спокойно процеса на изчистване на организма. Даровете на пролетта - зелените билки и треви, също подпомагат функцията на черния дроб и жлъчката. Затова е добре да ...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари