Пролетна детоксикация за добро здраве

Какво ни разкрива китайската медицина?
17 мар 2017 22:33, Eкип на Puls.bg
0
Пролетна детоксикация за добро здраве
Източник: Reuters, архив

Защо според традиционната китайска медицина пролетта е сезонът, в който е най-добре да се направи програма за детоксикация и как да се погрижим за здравето си? 

 
Ритъмът, в който живеем и в който функционират нашите органи, започва от пролетта – сезонът, в който природата се възражда. Силата, която задвижва всички тези природни процеси, е енергията или Чи, без която нищо не може да расте и да живее. Можем да използваме този прилив на енергия, за да върнем баланса в организма и да пречистим тялото си, според китайската медицина. Според хронобиологията и познанието за циркадните ритми сезонът пролет е период на най-висока активност на черния дроб и жлъчката – системата, която отговаря за трансформацията на токсини и синтез на ключови протеини и ензими. Лесно е да се забележи, когато в тази система е настъпила дисфункция – появяват се характерни за сезона заболявания като алергична (сенна) хрема, рецидивиращи респираторни инфекции, обостряне на колит или гастрит, резки колебания в нивата на кръвното налягане и др.  
 
Много хора не осъзнават, че здравният им статус през пролетта проектира картината на състоянието им през цялата година. Именно през пролетните месеци черният дроб и жлъчката имат за задача да изчистят из основи целия организъм, да задвижат процесите на регенерация и трансформация. Ако подкрепим тяхната дейност като осигурим и за тялото си „пролетно почистване”, както го правим традиционно за дома си,  можем да овладеем по-лесно здравословните си оплаквания. И да разкъсаме кръга на честото боледуване: от зимния грип към пролетната умора и алергии, последвани от летните ангини и грип, след което хрема и кашлица през есента, и така - до хронифициране и усложнения на болестните процеси.  
 
Как може да се постигне това пролетно обновяване и възраждане според китайската медицина? Най-важно е да не забравяме, че тялото, умът и духът работят заедно като едно цяло. Така че идеята за „пролетно почистване” на тялото и по-специално за прочистване на черния дроб е неизменно свързана с всички други нива (ум и дух), за да бъде процесът завършен изцяло и да е ефективен. За целта може да бъдат използвани много природни методи, подходящи хомеопатични медикаменти, специални храни и билки и др. Ето няколко лесни практики, които можете да приложите. 
 
Пости или изцяло вегетариански режим на хранене
 
Пролетта традиционно е времето за пости, което е нужно, за да се изчистят натрупаните през зимата токсини. Постенето облекчава организма, но е добре да се извършва и с прием на по-малко храна. А не да се хапват големи количества картофи, ориз, хляб и тестени изделия, за да се заситим и да компенсираме отсъствието на месо на трапезата. Умереното и балансирано хранене облекчава черния дроб, който с помощта на жлъчния мехур може да осъществи много по-лесно и спокойно процеса на изчистване на организма. Даровете на пролетта - зелените билки и треви, също подпомагат функцията на черния дроб и жлъчката. Затова е добре да ...
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Масло от черен кимион за здрава и бляскава коса
Масло от черен кимион за здрава и бляскава коса

Масло от черен кимион за здрава и бляскава коса

Употреби на алое вера, за които може би не знаете
Употреби на алое вера, за които може би не знаете

Употреби на алое вера, за които може би не знаете