Сена - полезна, но не за всеки

Кои групи трябва да избягват билката
19 мар 2017 09:47,
0
Сена - полезна, но не за всеки
Източник: Reuters, архив

Билката, позната като сена е използвана в модерната медицина от 50-те години на миналия век, както и за билкови чайове и настойки, още от времето на древен Египет до днес. Хилядолетията употреба на билката говорят за нейната надеждност, а съвременната медицинска наука потвърждава нейната безопасност.

Екстрактите от сена са често срещани като активна съставка в много лаксативи или слабителни – вещества които подпомагат перисталтиката. Тази неволева функция представлява нормалното, последователно съкращение на чревната мускулатура, което кара създаненото движение да се разпространява като вълна по дължината на червото. Това е механизъм за придвижване на намиращата се в него хранителна маса, а стимулирането му облекчава състоянието на запек и промотира очистване на червата. Често се използва върху пациенти преди коремна операция.
 
Сената и нейните екстракти са включени в препъръчителния списък от медицински средства на Световната здравна организация. Макар да са описани като безопасни, сена и екстрактите и не бива да се приемат при чревни възпаления и колити. Не се съветва да се приемат от бременни или кърмещи жени, понеже съществува риск активните съединения да преминат през плацентата. Могат да навлязат и в майчината кърма, което да доведе до силно стомашно-чревно разстройство при бебето.
 
Самите активни съединения, наречени антрахинони, са преносители на силен епителен дразнител. Когато те попаднат в чревното съдържимо, биват разградени с помощта на ензими, при което се отделят агликони. Агликоните са флавоноиди, които предизвикват силно химично дразнение върху чувствителния чревния епител. Това дразнение стимулира учестеното съкращение на чревната мускулатура, както и обилното отделяне на чревни сокове - комбинираният им ефект въплатява очистителните, слабителни свойства на сената.
 
Препоръчително е да се приема преди лягане – оралните средства водят до изхождане в рамките на 6-12 часа, а ректалните, които се прилагат при тежки и болезнени форми на запек – до 2 часа.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари