Хъркането може да е симптом на апнея

Какво е обструктивната сънна апнея?
20 мар 2017 20:14, Eкип на Puls.bg
2
Хъркането може да е симптом на апнея
Източник: Reuters, архив

Обструктивната сънна апнея е потенциално опасно, сериозно нарушение на съня. Проявява се с епизоди на силно хъркане, прекъснати от внезапно силно намаление или спиране на въздушния приток към белите дробове. Последното е свързано със силно намаление на кислородното насищане в кръвта, което е причина за повишаване на риска от възникването на усложнения отстрана както на сърдечносъдовата, така и на мозъчносъдовата система и др. 

Комбинацията на подoбни нощни епизоди с наличието на повишена дневна сънливост е известна под името синдром на обструктивна сънна апнея.
 
Каква е причината за възникване на обструктивната сънна апнея?
 
В основата стои настъпването на колапс на меките тъкани, изграждащи т.нар фаринкс. В това число влизат мекото небце, увулата ( израстък, който „виси” от мекото небце), езика и тонзилите. Всяко ограничение на въздушния поток води до увеличаване на налягането върху лумена на фаринкса и колапс на прилежащите меки тъкани.
 
Възможни причини са:
 
Анатомични особености: уголемени сливици (особено в детска възраст), език, меки тъкани; удължено меко небце; неправилна позиция на горна и долна челюст и др.;
Намалена невромускулна (рефлексна) активност по време на сън, което е причина за намалено подаване на въздушния поток към горните дихателни пътища.
 
Рискови фактори са:
 
Наднормено тегло;
Хронична назална конгестия;
Тютюнопушене;
Високо артериално налягане;
Захарен диабет;
Бронхиална астма;
Фамилна предиспозиция;
 
В какво се изразява обструктивната сънна апнея?
 
Когато по време на сън, настъпи колапс на меките тъкани, изграждащи фаринкса, настъпва временно ограничаване или спиране на въздушния приток за интервал от 10-20 сек. Това води до намаляване на кислородното съдържание в кръвта и увеличаване нивото на въглероден диоксид. Последното представлява възбуден сигнал за мозъка, който води до внезапно „събуждане” на организма, с цел отново възстановяване на дишането. Тези събуждания обикновено са съпроводени с едно или две дълбоки вдишвания или със сумтене, давене или задъхване.
 
Подобни епизоди могат да възникнат от пет до 30 пъти в рамките на час и могат да продължат цяла нощ. Обикновено са толкова кратки, че рядко остават запомнени от човека и самият той може да...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Медицински извод преди 7 години
А един Драгалевския Крадец,когато крадеше изобщо не хъркаше,защото не беше с наднормено тегло.