Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50

Пред нас са македонци, босненци, албанци...
21 мар 2017 10:35,
46
Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50
Снимка: архив, Reuters

Италианците са най-здравите хора в света според класацията за 2017 г., публикувана от агенция Bloomberg. Тя се нарича Global Health Index и взема предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.

Средиземноморската диета, включваща от паста и пица, до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-добре със здравето сред 163-те нации, обект на изследването. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52, пише 24 часа. Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от безработица сред младежите, която достига 40%, от огромен бюджетен дефицит и въпреки това се слави като страна с най-добро качество на живот.

По-богатите от италианците американци, канадци и британци страдат от много повече проблеми с кръвното си налягане, нервите и холестерола.

България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци, словаци, поляци, гърци, македонци, албанци, чехи, хървати, босненци, естонци. Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50. Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония.

Според Адам Древновски, директор на Центъра за обществено здраве и хранене във Вашингтонския университет, цитиран от Bloomberg, печелившият коз на италианците и на другите най-здрави нации е възможността им за достъп до пресни хранителни продукти като зеленчуци и риба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ФактСелското стопанство го унищожиха ***, които убиха дядовците ми за да им вземат нивичките. След това прогониха родителите ми от село, защото ги караха да бачкат за 20 ст. трудоден на бащините си ниви собственост на ТКЗС. ...Убиват го и сега, субсидирайки единствено зърнената, червена мафия. Малкото останали ентусиасти са мачкани и изнудвани от търговците, също синове на ***.*** Кутев !!!
14
2
 
13
 
! Отговори
Иречек преди 7 години
Какво беше казал Иречек за българина? Че е пръдлив, мързелив, крадлив, смрадлив, завистлив и отмъстителен. Хубавото е, че Иречек е уцелил истината. Лошото е, че от сто години насам, българина не се е променил.
13
1
 
19
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Разликата е в това, че в Италия храната се произвежда от хранителната промишленост, а у нас - от химическата промишленост!
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Селското стопанство го унищожиха неграмотните хора които управляваха България по времето на съветската окупация. Това да отнемеш земята на хората и после насила да ги караш да работят и нещо изключително жестоко. Баба ми живееше на село и вимаше пенсия 32лв, бяха й взели всичко, беше работила цял живот и накрая се изхранваше от една градинка до къщурката й строена преди да дойдат шумкарите на власт.
11
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 години
СДС и техния президент Жельо Желев (чието име тук се цензурира), унищожиха селското стопанство на България и сега ядем само вносни "храни", които нямат нищо истинско в тях. Това е една от причините да сме болни. Другите са мизерното заплащане и последиците от него като стрес и др,.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Италия и България спасяват своите евреи и не ги предават в концентрационните лагери на Хитлер. Разбира се и при двете страни има изключения, Италия предава френски евреи на нацистите, а ние тези от Македония и Беломоска тракия. Трудно е да се каже, че ние и италианците сме фашисти, по вярно за нас е, че обичаме родината си и семйството си и сме готови да се борим докрай за родината си.
9
9
 
2
 
! Отговори
Жельо преди 7 години
Италия е единствената страна в света, където е имало класически фашизъм/ Мусолини- фашидо/. У нас минахме през експеримента социализъм-комунизъм.Явно фашизма е по-малко вреден от комунизма.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тайна е че трябва да имаш мерак за живот. Това е общото между италианците, гърците и македонците . Храниш се с прости домашни храни-сирене, розови домати, пийваш вино,пееш , играеш хоро , обичаш жените, майтапиш се ...и ще си здрав и щастлив .
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цигари,стрес,алкохол,тлъсти храни,липса на спорт! Няма страна където да се пуши от мало и голямо навсякъде!
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до анонимния с морските дарове - хората се чудят какви фокуси да измислят да докарат края на месеца ти за морски дарове говориш , ти знаеш колко лева струва един кг от тази храна ?
5
10
 
8
 
! Отговори
Жабарски преди 7 години
Защо ние италианците живеем дълго?1. Рядко се къпем и по вонята се познаваме;2.Набиваме мощно на чесън и производните му(така изравняваме външното с вътрешното)3.Когато работим ни защитават 3 синдиката;4.Като сме безделници,да не сме без празници(ядене,пиене на корем,а и сгодните булки много не се дърпат)5.Израстваме ниски,тези със среден ръст са артисти;6.Уважаваме жените и семейството си,за тяхното разбиране,че с една жена не може;7.Манговците в BG наричат Римляни;8.От живот не се мре!
4
5
 
37
 
! Отговори
чревоугодник преди 7 години
Жалката истина е, че българина не умее да готви. На всяка крачка бързи храни и пред будките - опашки. В магазина охладено месо за 5 лв- но нашия си купува кремвирши за 8 лв. Дава по 10 лв. за имитация на ракия, но му се свидят 10 лв. за зехтин. Дава по 150 лв. на месец за тютюн, но му се свидят 15 лв . за риба. Набива маргарин вместо масло.Майките на бебета купуват готова с извинение повърня на бебетата, вместо да врътнат една бърза супичка. и т.н.т. ...
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 89-та се ядеше чернобилска храна поръсена с прах от кремиковци
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях на гости на семейство италиянци за няколко дни и на тях им направи впечатление, че ям много месо. На закуска колбас, за вечеря барбекю. Дори питаха колко е продължителността на живота в БГ. Едната вечер направиха ризото миланезе - ориз със шафран. Нямаше вкус на нищо и гладен останах.Обаче пък пушеха много. Свиваха си цигарите сами, че им излиза скъпо да си купуват по 2 кутии на ден на човек.
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морските храни! Гърците също. Японците също. Ние не ядем риба. Набляга се на свинското. Правете си заключения.