Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50

Пред нас са македонци, босненци, албанци...
21 мар 2017 10:35,
46
Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50
Снимка: архив, Reuters

Италианците са най-здравите хора в света според класацията за 2017 г., публикувана от агенция Bloomberg. Тя се нарича Global Health Index и взема предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.

Средиземноморската диета, включваща от паста и пица, до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-добре със здравето сред 163-те нации, обект на изследването. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52, пише 24 часа. Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от безработица сред младежите, която достига 40%, от огромен бюджетен дефицит и въпреки това се слави като страна с най-добро качество на живот.

По-богатите от италианците американци, канадци и британци страдат от много повече проблеми с кръвното си налягане, нервите и холестерола.

България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци, словаци, поляци, гърци, македонци, албанци, чехи, хървати, босненци, естонци. Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50. Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония.

Според Адам Древновски, директор на Центъра за обществено здраве и хранене във Вашингтонския университет, цитиран от Bloomberg, печелившият коз на италианците и на другите най-здрави нации е възможността им за достъп до пресни хранителни продукти като зеленчуци и риба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари