Как да се предпазим от остър вирусен хепатит

Черният дроб може да бъде мишена за много заболявания
23 мар 2017 22:08, Eкип на Puls.bg
0
Как да се предпазим от остър вирусен хепатит
Reuters

Черният дроб може да бъде мишена за много и разнообразни заболявания, като някои от тях са с възпалителен, други с токсичен характер. Едни са остри, други хронифицират. Трети, като вирусните хепатити, могат да протекат остро, но определен процент от тях трайно увреждат чернодробната функция.

Има няколко основни вида остри вирусни инфекции на черния дроб – Хепатити А, Е, В и С, според подтипа вирус, който е причинител. Последните два вида могат да увредят дълготрайно черния дроб, хронифицирайки с различна вероятност, създавайки висок риск от цироза и хепатоцелуларен карцином.
 
Какво представлява острият хепатит?
 
Острият хепатит може да протече напълно безсимптомно, но нерядко има клинична изява. Възможни са разнообразни и нетипични прояви: гадене, безапетитие, болки по тялото, висока температура, обща слабост, тежест в дясно подребрие, обриви. След тези симптоми може да следва пожълтяване на кожата (иктер).
 
Най-лесно се разпознават иктеричните форми на заболяването. При другите в съображение влизат нетипичните оплаквания, в комбинация с анамнестичните данни за контакт със заразни хепатитно болни.
 
Как се предават хепатитите и как можем да се предпазим?
 
Хепатит А и Е се разпространяват в колективи или струпвания от хора при незадоволителна хигиена. Възможно е пламване дори на епидемии. Следователно профилакиката са добрите санитарно-хигиенни условия.
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден
8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

7 храни, богати на витамин Е
7 храни, богати на витамин Е

7 храни, богати на витамин Е