Болките в гърба и кръста не трябва да се пренебрегват

Неглижирането на тези проблеми може да доведе до много усложнения
24 мар 2017 10:27,
3
Болките в гърба и кръста не трябва да се пренебрегват
Източник: Reuters

Болките в гърба и кръста са често срещани - на всеки 10 души осем-девет са имали такива болки. В много от случаи отшумяват бързо, защото не са свързани с някое трайно и сериозно заболяване. Това обаче може опасно да ни подведе и да отминем сигнали за зараждаща се болест. Още повече, че човек по принцип е склонен да се надява, че проблемите са дребни, временни и ще се оправят сами.

Има обаче болести с болки в гърба и кръста, които ако не им обърнем внимание навреме, с развитието си могат да ни доведат до обездвижване, както и дълго и трудно лечение. И дори операции.

Затова, ако болките в гърба и кръста не отминат за ден-два или са чести, трябва да потърсим консултация с лекар дали не се нуждаем от лечение на дископатия, примерно.

Причините за болки в гърба или кръста може да са различни. Често те са от проблеми с мускулите. Може да е настинка, ако работите на открито и ветровито, или в помещение, където става течение.

Тогава е възможно болките да се появяват периодично. И трябва да намерите трайно решение на проблема, защото може да стане "от нищо нещо" - да получите сериозни нервни възпаления.

Болките в гърба и кръста може да са и от мускулно претоварване. И тук не става дума само за вдигане на тежко.

Определени мускули на гърба могат да се претоварят и от дълго седене в неудобна поза - при дълго шофиране например, неудобно работно място пред компютъра, еднообразни движения и др. Тези условия влияят негативно и на ставните връзки, които също могат да предизвикат болки в гръбнака.

Тук профилактично можем да си помогнем с така наречената производствена гимнастика - на всеки 40-50 минути или час няколко минути да правим упражнения за раздвижване, смени на позата, "разтъпкване" из помещението.

Добър ефект имат обезболяващите гелове, има и специализирани упражнения при болки в гърба и кръста.

Както споменахме, болките в гърба и кръста могат да са от сериозни заболявания. За тях допринасят до голяма степен и причините, които вече изброихме. Такива заболявания са дисковата херния, стенозата, шиповете, остеопорозата.

С времето в организма настъпват структурни промени, включително и в гръбначния стълб. Износват се прешлени, дискове, стави, хрущяли. Това води до слягане, триене и притискане, включително на нервните окончания.

Това може да доведе до болки и в ръцете или краката, с което движението да бъде блокирано напълно. Има случаи, при които хората сутрин трябва да се обливат часове с гореща вода, за да се раздвижат и да започват някак деня си.

Не мислете, че това става "на преклонни години" - заболяват все повече хора в активна възраст. И това става именно заради начина на живот и работа - обездвижване, наднормено тегло, дълги часове в еднообразна и неудобна позиция на работа и т.н.

В допълнение нека да споменем, че усетът за болки в гърба и кръста може да подсказва, че всъщност са заболели някои вътрешни органи - жлъчка, черен дроб, бъбреци.

Заради което е още по-необходимо да потърсите лекарка помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Ако имам такъв мъж като тоя де мисли за комшиите а не за семеството си честно казано бих го изгонил на какво ли съм попаднал тази вечер блееки си на терасата си гледам комшиата де реве че няма пари се прибира от работа погледнах носи пълен сак с храна слезе с другия комшия изпразни сака и се прибра празен след малко се почва аз нямам повече на тия хора няма да дам и една стоттинка да им имам нямането и мисленето за семеиство ако това е семеиство