Правилният шампоан може да пребори псориазиса на скалпа

Кои видове са ефективни?
28 мар 2017 09:23,
0
Правилният шампоан може да пребори псориазиса на скалпа
Източник: Reuters, архив

Псориазисът е незаразно възпалително заболяване на кожата, което засяга все повече хора. То предизвиква сърбеж, възпалени и образуването на червени петна и струпеи по кожата, които не са приятни за никой. Според проучване на Националната фондация по псориазис, близо 7,5 милиона американци имат това заболяване на скалпа. 

 
Псориазисът на скалпа се познава по плътните сребристо бели люспи и наситено червените ръбове на плаката върху скалпа.  Косата може да расте нормално, но създава известни трудности при ресането и поддържането й. Появява се пърхут, който е жълтеникав и мазен. 
 
Дерматолози от университета в Пенсилвания съветват болните от този вид псориазис да не прибягват до чоплене на плаките и разразняване чрез чесане или натискане при ресане. „По агресивните начини на премахване на струпеите само ще влоши псориазиса“, твъдри д-р Джунко Такешита. Според него, правилно подбраният шампоан е тайната в подобряване на състоянието на скалпа. 
 
Видове шампоани
 
С активен въглен и катран - повечето съдържат още салицилова киселина, косово масло и сяра. От една страна въгкеднът привлича замърсяванията, токсини и себум, от друга премахва неприятните миризми, причинени от микроорганизмите по плаките от псориазиса. Има прочистващо и детоксикиращо действие, спомага и в борбата с пърхута. Катранът пък е всепризнат с противосърбежното, заздравяващо и антисептично действие. Неговите свойства регулират функцията на мастните жлези, с което скалпът не е толкова мазен. 
 
Лечебен шампоан/Специализиран за псориазис - по-голямата част от тях съдържат сероид за локално приложение, салицилова киселина, кетоконазол (противогъбично лекарство), цинков пиритион и други активни съставки, от които псориазисът на скалпа се повлиява доста добре след около месец. Има и лечебни билкови шампоани, които са на основата на натурални елементи. Копривата и лайката например ...
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари