Прееклампсията и еклампсията – опасни в хода на бременността

Какви са симптомите?
Обновена: 29 мар 2017 08:24 | 29 мар 2017 08:24, Eкип на Puls.bg
2
Прееклампсията и еклампсията – опасни в хода на бременността
Източник: Reuters, архив

Прееклампсията и еклампсията са състояния, които се развиват в хода на бременността. Тяхната симптоматика е характерна и единствено раждането може да доведе до тяхното дефинитивно прекратяване.  

Прееклампсията е състояние, което най-често се развива през втори или трети триместър на бременността. Развитието на оплакванията настъпват обикновено след 20 гестасционна седмица, ако се проявят преди 34 г.с. прееклампсията е ранна, а след 34 г.с. късна.
 
Състоянието е резултат от намалено кръвоснабдяване на органите. Това определя и основните клинични прояви:
 
1. Повишени стойности на кръвно налягане. Кръвното налягане се измерва по време на всяка акушеро-гинекологична консултация по време на бременност. При прееклампсия се установяват повишени стойности над 140/90 при няколко последователни измервания.
 
2. Протеинурията е наличие на белтък в урината. При прееклампсия нивото на белтък в урината е повече от 300 мг при изследване на проба за 24 часа. 
 
3. Поява на генерализирани отоци. Отоците са често оплакване при жените по време на бременност. За тяхното развитие има множество причини, поради това тяхната самостоятелна проява не е повод за поставяне на диагноза – прееклампсия.
 
Наличието на повишено артериално налягане и протеинурията са важни симптоми и тяхната едновременна проява е сигнализираща. Появата на отоци е характерен признак за прееклампсията, но е възможно въпреки това  да не са проявени.
 
Прееклампсията е сериозно състояние по време на бременност. Наличието и може да доведе до влошаване на състоянието както на майката така и на плода. Поради тази причина при установяването и е необходимо внимателно проследяване на състоянието на плода. Чрез кардиотокографско изследване може да се измери сърдечната честота на плода и да се установи дали има фетално страдание.
 
Поставянето на диагнозата е комплексно и от важно значение за поведението на акушер-гинеколога е гестационната възраст на плода. При установяване на състоянието след 37 гестационна седмица може да се предприеме родоразрешаване с цел да се избегнат усложнения както за жената така и за плода. За този период от бременността плода е достигнал максимално развитие.
 
При поява на симптоматиката, която е характерна за прееклампсия преди 37 гестационна седмица, най-често се изчаква и пр...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари