Можем ли да напълнеем от банани?!

Те не водят до напълняване, дори да се консумират ежедневно
30 мар 2017 13:30, Иванка Гъркова
9
Можем ли да напълнеем от банани?!
Reuters

Бананите са може би най-популярния плод в България, макар да не са типични за родния климат. Те са изпълнени с полезни вещества, имат нисък гликемичен индекс, достъпни са през цялата година и са сравнително евтини. 

За съжаление, бананите са жертва на грешни слухове и заблуди за хранителната им стойност и изненадващо голям брой хора смятат, че от бананите се напълнява. С всичко може да се прекали, но сами по себе си, бананите не водят до напълняване, дори да се консумират ежедневно.
 
Идеята, че от тях се напълнява се поражда от непълното разбиране на състава им. Наличните захари в един среден банан с тегло около 100 грама са между 11-13 грама. Препоръчителното дневно количество захари, според Световната здравна организация, е 37,5 г за мъже и 25 г за жени. Простите сметки на някои „диетолози“ заключват, че приемайки близо половината си дневна захар само от 1-2 малки плода, тялото бива захранвано с твърде много захар, което води до затлъстяване. 
 
Това, което убягва на мнозина е, че бялата, кристална захар, използвана в ежедневието ни е различна от захарта, намираща се в плодовете и се отразява по различен начин на тялото. Масово се игнорира фактът, че повечето захари в плодовете не са във формата на готварската захар, а са заключени в дълги въглехидратни вериги, често съставени от стотици и хиляди монозахаридни съединения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
граф Фото преди 7 години
Ама и снимката си я бива - изразителна , изящна , затрогваща ! Направо шедьовър !Ройтерс са си Ройтерс ! Браво !
7
1
 
4
 
! Отговори
Тц.... преди 7 години
......до 89та не......сега ДА...;))
6
7
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
Комунистически ***, бях учител и от 1984 до 1988 г. получавах 141.32 лв.!
5
5
 
7
 
! Отговори
Явор преди 7 години
И с кое бялата захар влияе по-различно от тая в банана? Или ще ми цитирате мега-гига-био сайтове продаващи супер храни?
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1948Кога е била заплатата 120 лева? 87 толкова беше минималната, а баба ми, учителка, пенсионирала се на 52 г. взимаше пенсия 115 лева.Сега, ако си била чистачка, може и 120 да си взимала, ама не лъжи, ако обичаш.Яж си бананите.Между другото, сега колко ти е пенсията?
3
8
 
13
 
! Отговори
1948 преди 7 години
На времето ги имаше за 9септември и нова година.В ПОКАЗНИЯ МАГАЗИН ,,пускаха"/любима дума/и през зимата .Струваха 3лева.,при заплата 120 лв, и 50-60 лв пенсия.В ,,Плод Зеленчук бяха по 1,20.,но даваха само до 2 кила за да има за всички.И ходехме цялото семейство за да вземем повече. Познато нали,набори мои.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зависи от банана !
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nemojem zashtoto sa skupi