Шампоанът без сулфати е по-полезен

Прави косата гладка и много мека
30 мар 2017 12:52, Eкип на Puls.bg
6
Шампоанът без сулфати е по-полезен
Reuters

Има моменти, в които чувстваме, че косата ни е като метла. Сухота и изтощение, раздразнението на скалпа, сърбеж. Тези симптоми могат да се дължат на сулфатите в шампоана, който използваме. За да подобрим състоянието на кожата на главата и косъма, е добре да си купуваме козметика, която не съдържа тази съставка.

Натривият лаурил сулфат е анионно повърхностно активно вещество, което се използва за основа на сапуни, шампоани, душ гелове, пасти за зъби и много почистващи препарати. При разтварянето му във вода има жълт или жълто-кафеникав цвят. На него се дължи пяната в тези продукти. 

Няма данни за това, че натривият лаурил сулфат е канцерогенно вещество, но много дерматолози имат случаи от своята практика, при които именно тази съставка в козметиката предизвиква проблеми по кожата на главата и изсушаване на косъма. Той премахва естествените масла от скалпа, което уврежда космемите фоликули. 
 
Обриви, зачервяване, пърхут, екзема, се наблюдават при много хора с по-чувствителна кожа, които ползват шампоани със сулфати. След като се измие защитният слой на епитела, започва раздразнение по кожата на главата и тя се състарява значително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз също съм го забелязал отдавна и ползвам мляко за тяло за измиване на косата и е доста по добре
4
0
 
2
 
! Отговори
От русия преди 7 години
А става ли за пиене?
3
0
 
1
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Мда, и аз имам домашен ябълков оцет и от време на време като се сетя го разтварям в много вода и си изплаквам косата с него. Добро е, но само истински, да не си сложиш на главата някоя химия, че може и по-зле да стане :)
2
0
 
1
 
! Отговори
о преди 7 години
Аз пък знам, че ябълковия оцет прави косата гладка и много мека. А отскоро и шампоана с активен въглен, само че косата доби такъв обем, че пети ден я чакам да се прибере като хората.
1
0
 
6
 
! Отговори
Flex преди 7 години
Преди 4 месеца ми препоръча приятелка да спра с шампоаните изобщо. Имам дълга, силно оредяваща, слаба коса. Първите 2-3 седмици бяха ад, после се нормализира, не се омазнява, сгъсти се, расте като невидяла. На всяка седмица маска с жълтък, лимон, зехтин, ракия :(, канела и мед, инак само миене с топла вода през 2 дена. Косата стана страхотна, повече не искам и да чуя за шампоан. А ползвах само скъпа козметика, по-малко от 50-100лв не съм давал за шампоан от години, внасях си ги, все тая.