Какво да направим, когато бебето е неспокойно

Умения на бебето в края на петия месец
31 мар 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
4
Какво да направим, когато бебето е неспокойно
Reuters

В края на петия месец бебето става все по-добро в разпознаването на малки предмети и проследяване на движещи се такива. Това означава, че то може да разпознае любимата си играчка само като види част от нея – например плюшеното мече, което се подава от края на леглото. Така се поставя началото на любимата игра – криеница. 

Още преди тази възраст повечето деца могат да различават нюансите на цветовете. Четенето на книжки за цветовете или игрите с различно оцветени кубчета ще обогатят тези знания и умения, като ще помогнат и за развиване на мисловната дейност на детето.
 
Какво да правим, когато бебето стане неспокойно?
 
Когато сте например в супермаркета или в затворено пространство, непознато за бебето, то може да стане по-неспокойно и плачливо. Може да се опитате да го успокоите, като правите „забавни” физиономии или изпеете любимата му песничка. Може да опитате също и пляскане с ръце, да привлечете внимакнието на детето, като му покажете нещо ново и непознато, да му дадете да държи нещо в ръка, биберон.
 
Имайте предвид обаче, че новите миризми, звуци, обастановка и прекалено дружелюбни непознати могат да дойдат в повече на бебето.
 
Опознаване на света
 
Вероятно забелязвате, че около детето става все по-шумно, когато то е будно. Това не се дължи само на факта, че то започва да издава различни звуци. Едно от забавните занимания в тази възраст е да удря различни предмети един в друг. Това упражнение, заедно с разклащането и поставянето в устата, винаги съпътстват ежедневието на детето при сблъсъка му с непознати предмети и ситуации.
 
Усъвършенстване на движенията
 
До навършване на 6-месечна възраст (но понякога и по-рано) контролът на главата вече е много усъвършенстван, което позволява на детето да прави по-сложни движения. Сега то започва да „загребва” различни предмети към себе си. Може да подпомогнете този процес, като поставите играчка пред бебето и изчакате то да я придърпа към себе си.
 
След няколко месеца то ще се научи да хваща и по-големи играчки, както и да премества предметите от едната си ръка в другата. Усъвършенстването на това упражнение става, като дадете на детето да хване с една ръка дрънкалка или играчка. След това му покажете как да я премести в другата си ръка и после обратно. Когато то усвои тази нова игра, целият свят за него се променя – вече то осъзнава, че има две ръце, с които да си играе.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да си сипем една ракия поне ние да сме спокойни
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сложим ръката си на коремчето му.

20 идеи за маникюр за къси нокти
20 идеи за маникюр за къси нокти

20 идеи за маникюр за къси нокти

Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината
Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината

Подаръци, красота и здраве за един от най-хубавите и топли празници в годината