Какво да направим, когато бебето е неспокойно

Умения на бебето в края на петия месец
31 мар 2017 09:23, Eкип на Puls.bg
4
Какво да направим, когато бебето е неспокойно
Reuters

В края на петия месец бебето става все по-добро в разпознаването на малки предмети и проследяване на движещи се такива. Това означава, че то може да разпознае любимата си играчка само като види част от нея – например плюшеното мече, което се подава от края на леглото. Така се поставя началото на любимата игра – криеница. 

Още преди тази възраст повечето деца могат да различават нюансите на цветовете. Четенето на книжки за цветовете или игрите с различно оцветени кубчета ще обогатят тези знания и умения, като ще помогнат и за развиване на мисловната дейност на детето.
 
Какво да правим, когато бебето стане неспокойно?
 
Когато сте например в супермаркета или в затворено пространство, непознато за бебето, то може да стане по-неспокойно и плачливо. Може да се опитате да го успокоите, като правите „забавни” физиономии или изпеете любимата му песничка. Може да опитате също и пляскане с ръце, да привлечете внимакнието на детето, като му покажете нещо ново и непознато, да му дадете да държи нещо в ръка, биберон.
 
Имайте предвид обаче, че новите миризми, звуци, обастановка и прекалено дружелюбни непознати могат да дойдат в повече на бебето.
 
Опознаване на света
 
Вероятно забелязвате, че около детето става все по-шумно, когато то е будно. Това не се дължи само на факта, че то започва да издава различни звуци. Едно от забавните занимания в тази възраст е да удря различни предмети един в друг. Това упражнение, заедно с разклащането и поставянето в устата, винаги съпътстват ежедневието на детето при сблъсъка му с непознати предмети и ситуации.
 
Усъвършенстване на движенията
 
До навършване на 6-месечна възраст (но понякога и по-рано) контролът на главата вече е много усъвършенстван, което позволява на детето да прави по-сложни движения. Сега то започва да „загребва” различни предмети към себе си. Може да подпомогнете този процес, като поставите играчка пред бебето и изчакате то да я придърпа към себе си.
 
След няколко месеца то ще се научи да хваща и по-големи играчки, както и да премества предметите от едната си ръка в другата. Усъвършенстването на това упражнение става, като дадете на детето да хване с една ръка дрънкалка или играчка. След това му покажете как да я премести в другата си ръка и после обратно. Когато то усвои тази нова игра, целият свят за него се променя – вече то осъзнава, че има две ръце, с които да си играе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да си сипем една ракия поне ние да сме спокойни
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сложим ръката си на коремчето му.